Täna tühistas riigikohus Vabariigi valimiskomisjoni otsuse ning ütles, et Loksa volikogust ei oleks saanud kumbagi valijameest registreerida.

See tähendab, et 345 inimese asemel oleks 23. septembril Estonias presidenti valima pidanud hoopis 344 valijameest, mis tegelikult lõpptulemust siiski mõjutada poleks suutnud. Valimiskünnis oleks endiselt olnud 173, mis tähendab, et vajalik häältearv oli Ilvesel koos.

Riigikohus lükkas tagasi Saue vallavolikogu esimehe Indrek Tiidemanni kaebuse seoses Vabariigi valimiskomisjoni otsusega määrata Saue valla valijameheks Ville Pak. Kuid isegi antud kaebuse rahuldamine ei oleks kõigutanud valimistulemust, kuna künnis oleks langenud 172 hääleni.

Edgar Savisaar ütles täna, et Toomas Hendrik Ilves on presidenditooli saanud siiski ebaseaduslikul viisil ning Estonias valitud presidendi legitiimsus on tänaseks null. „Sibul on poliitiliselt kallutatud ja ei tohiks jätkata selles ametis,” kommenteeris Savisaar Heiki Sibula juhitud Vabariigi valimiskomisjoni otsust.

Toomas Hendrik Ilvese nõuniku Olari Koppeli sõnul on kahetsusväärne, et Savisaar ei suuda käituda riigimehelikult nagu president Arnold Rüütel ja Rahvaliidu esimees Villu Reiljan ning eksitab avalikkust. "Kui tänane avaldus on mõeldud avasammuna kampaanias, mille järgi Keskerakond ei soovi Ilvest Eesti Vabariigi presidendina tunnustada, siis on Keskerakond asunud ühiskonna lõhestamise teele," sõnas Koppel.


Riigikohus rahuldas täna osaliselt keskerakondlase Viktor Fjodorovi kaebuse Vabariigi valimiskomisjoni 21. septembri otsuse peale, millega määrati Loksa linna valijameheks Reformierakonna liige Igor Ignahhin. Kohus leidis, et valimiskomisjon ei oleks saanud kumbagi kandidaati registreerida.

Vabariigi presidendiks valimise otsuse võib edasi kaevata kolme päeva jooksul peale presidendivalimisi.