Ago sõitis näiteks 30. septembril Tallinnast Narva ning bussi peale lasti ka silmnähtavalt joobes noorukid.

“Juba reisi alguses käitusid noored, kes kõnelesid vene keelt, väga ebameeldivalt. Muusika pandi põhja nii, et üle terve bussi oli kuulda. Suitsuhimu oli neil nii tugev, et paluti isegi lisapeatust, millest bussijuht õnneks keeldus. Sellest aga ei heitutud ja püüti katuseluuki avada, et suits sealt väljuks. See aga ei toimunud ja tänu sellele oli buss suitsuhaisu täis, hoolimata sellest, et bussis on suitsetamine keelatud,” rääkis Ago.

AS Sebe juhatuse esimehe Riivo Seppari sõnul on nende firmas ette kirjutatud kord purjus inimestega käitumiseks. „Tuleb teha ettepanek väljuda, kõige tähtsam on see, et teenindajad ei hakkaks ise kedagi välja viskama. Kui see ei aita, tuleb kutsuda politsei,” ütles Seppar. „Antud juhtumi puhul oleks kindlasti tulnud reisisaatjale või juhile öelda, kui olukord ebameeldivaks läks. Nemad peavad helistama meile, kui mingi probleem tekib. Nii oleks õigel ajal jaole saanud.”

Riivo Seppari sõnul on nad varemgi lasknud politseil inimesi näiteks Mäo ristis välja tõsta ning selliseid juhtumeid esineb umbes üks-kaks korda kolme kuu jooksul. Kuna kõige rohkem inimesi sõidab Tallinna-Tartu ja Tallinna-Narva liinil, siis enim probleeme on tavaliselt venelastega, kuid Tartu liinil tihti ka soomlastega. „Soomlased alluvad kergesti, kuid Eesti inimesed muutuvad agressiivseks,” ütles Seppar.

Kuidas kompenseeritakse taolised sõidud tavareisijatele?

Kõik kaebused vaadatakse alati üle. „Juurdleme läbi ja vajadusel tagastame reisiraha,” ütles Seppar. Siiani pole keegi küll purjus inimeste tõttu keegi sõiduraha tagasi küsinud, kuid varastatud kotte on AS Sebe küll kinni maksnud.

Teenindajad ei valda eesti keelt

Ago jutu järgi ei osatud temaga bussis ka eesti keeles vestelda. „Teenindaja kahjuks ise eesti keelt ei vallanud või ei tahtnud lihtsalt minuga selles keeles rääkida,” ütles Ago.

Seppari sõnul häbenevad vene rahvusest töötajad tihti riigikeeles rääkida. „Oleme valinud inimesi, kellel on keelediplom taskus. Koosolekutel saavad nad aru kõigest, kuid teenindamise ajal võib tõesti juhtuda, et nad häbenevad. Oleme nüüd tööle võtnud ka teenindusjuhi, kes teenindust kontrollib ja küsitlusi läbi viib.”

Huligaanid rikuvad busse

Tihti rikuvad purjus seltskonnad ka bussi vara. „Istmeid lõhutakse meil iga päev, eriti tagumistes ridades. Nugadega lõigatakse katki,” rääkis Seppar. Raha pole vandaalide käest aga siiani õnnestunud sisse nõuda. „Rahalises väärtuses on see väike summa, kuid protsess oleks liiga pikk. Seetõttu oleme ise parandanud.” Üldjuhul ei suudeta rikkujaid ka kuidagi tõestada. Istmete lõhkumist tuleb tavaliselt tihedamini ette küll linnaliini bussides.