Loiud hulkuvad kassid, puumajad ning vilgas ööelu. Selle viimasega, tõsi küll, tutvusid reporterid vaid põgusalt. Naisterahvana õhtusel ajal läbi Balti jaama Kopli poole jalutades, võite sattuda ehk mitte nii meeldiva tähelepanu osaliseks.

Selleks puhuks, kui tekib endal soov külastada mõnda puumajade rajooni söögipaika, ent olete lasknud end petta räämas väljanägemisest, koostas Päevalehe toidutiim väikese spikri. Toiduretke plaanimiseks kasutati vana ja head katse-eksituse meetodit.

Interneti otsingumootorid lõid toitlustusasutusi otsides ette hulgi alkoholipoode, ent uurivad ajakirjanikud ei lasknud ennast infovaesusest heidutada. Oma silm on kuningas ning oma kõht parim toiduväärtuse hindaja. Rääkimata siis tund-likest maitsemeeltest.

Eriti võib Koplit ja Kalamaja soovitada kõhna rahakotiga üliõpilastele ja enne palgapäeva, sest hinnad on enamasti super-soodsad. Samas on pakutav toit kvaliteetne.

Vahelduseks dieedipidamisele:

Balti jaama kohvik

Balti jaamas

Kohviku ruumi võib õigusega nimetada stolovaja’ks selle sõna minevikuromantilises tähenduses. Laudade taga istub igas vanuses ja olekus inimesi. Taustaks mängib vene muusika.

Ruumi täidab mõnus õlis praetud toidu lõhn. Letil seisavad kuhjas isuäratavad tšeburekid (10 krooni) ja beljašid (8 krooni). Pannkoogisõprade rõõmuks pakub kohvik 6 erinevat sorti täidisega pannukaid.

Kohvikut saab külastada ka pärast piduööd kui kõht suurest tantsuvihtumisest tühi, sest kohvik on avatud 24 tundi.

Kiire kehakinnitus:

Tööstuse bistroo

Tööstuse 48a

Söögikoha uksel põrkame kokku kenas pintsakus ja lõbusa olemisega välismaalasega. Teeme juttu. Selgub, et ta on ärimees Soomest, kes alati just seda bistrood külastab. “Siin on hea toit ja sõbralik personal. Mis eriti oluline – tualett on neil alati väga puhas,” rõhutab ta. Samuti meeldib soomlasele, et hinnad on kümme korda Soome omadest madalamad.

Hästivalgustatud bistroointerjööriga söögisaalis jääb silma seal valitsev puhtus.

Menüü on mitmekesine. Hommikul kl 9–11 pakutakse nelja erinevat putru, mille hind on 10 krooni. Tellitud sealiha šampinjonikastmes (38 krooni) on koduselt rammus. Salatiletist saab lisada hinna sisse kuuluva salativaliku. Kodune seljanka maksab vaid 17 krooni.

Sõpradega lõunale:

Toome kohvik

Toompuiestee 29

Neile, kes Toome kohvikut nostalgiaga meenutavad, võib kurb uudis olla see, et saiakesi seal enam ei müüda. Pilku püüab suur riidest pilt, mis peegeldab kohviku vastas mäkke tõusvat riigihoonete siluetti.

Menüüd lehitsedes järeldame, kõhu saab korralikult täis. Baaridaam Vinera soovitab Toome praadi (75 krooni) ehk mahlast seapraadi ahjukartulitega.

Pühapäevasele brunchi-sõbrale pakutakse Toome hommikusööki – muna, viinerid, peekon ja salat (43 krooni).

Kokakunsti austajale:

Restoran 5+

Niine 2

Väljast ei paista koht esialgu silma. Soklikorrusel asuvasse restorani viib madal uks, seega peab pikem külastaja sisse astudes pea õlgade vahele tõmbama. Restoran ise on avar ja maitsekalt sisustatud. Et on lõunaaeg, istuvad siin pintsakutes ja lipsuga kontoritöötajad. Restoranijuhataja sõnul on koht ka õhtuti rahvast täis.

Huvitav on, et restoran kuulub Tallinna Teeninduskoolile ja see tegutsebki koolituskeskusena tulevastele peakokkadele.

Grillitud kihvkala (45 krooni) tuunikalakastmes on huvitav maitseelamus. Piprapihvisõber saab soliidse suurusega prae vaid 41 krooni eest.

Kohta külastades peab tingimata proovima aukartustäratava suurusega mandlipannkooki, mis magusasõpra kindlasti külmaks ei jäta.

Midagi lahedat:

Restoran ja baar Mistika

Kotzebue 14

Väljast viisakas söögituba meelitab toite mekkima juba kaugelt. Sisse astudes tabab aga toiduelamuste jahtijat eba-meeldiv üllatus. Seintel graffiti, taustaks mürtsuv vene muusika – tekib kiusatus tagasi vaatamata minema joosta. Rahu, ainult rahu. Ega see pole esimene kord, kui inetust pakist koorub välja suurepärane elamus. Pilk menüüse tõmbab ilumeelt tugevalt koomale ning allakirjutanud soostuvad esita-ma oma tellimuse. Hapukapsa-tomatisupil (30 krooni) on uhke nimi “Surematus”. Valitud paneeritud kana (65 krooni) juustukastmes ahjukartulitega võtab enda alla vähemalt 30sentimeetrise läbimõõduga taldriku ning lahkelt serveeritud köögiviljad tasakaalustavad rasvast suutäit. Hinnad on tasakaalus maitsetu ja odava sisustusega.

Itaalia Balti jaamas:

Pizzamore

Kopli 4

Jaamaäärne tänav on täis erinevaid toidukohti. Õnneks on Päevalehe reporterid eelnevalt  terad sõkaldest eraldanud ning nii ei satu lugejad nii äärmuslikesse olukordadesse kui nemad. Kus lõi uksest sisse astudes ninna tugev õlle- ning sigaretipahvakas, kus istusid ukse juures autentsed baltijaamlased isekeskis möirates ning taararaha laiaks lüües.

Pizzabaar oli virgutav erand. Sisustuse maitsetus ei ole häiriv ning meeldiva üllatusena oli ruumi kitsikusest hoolimata eraldatud mittesuitsetajatele oma nurgake.

Lisaväärtusena peab lugema puhtust ning Balti jaama keskmisest paremat õhukonditsioneeri. Söögisaali nurgas on end sisse seadnud musklis kokapoisid, kes veeretavad mängleva kergusega klientidele õhukese põhjaga ning rikkaliku kattega pitsasid. Valikus on veel viis erinevat itaalia salatit.

Kahekümnest nimetusest soovitab sõbralik teenindaja proovida kana ning ananassipitsat. Sööjate õnneks on võimalik lasta toiduülejäägid kaasa pakkida – nii suurt pitsat ei suuda ükski normaalse maosuurusega sööja üksi nahka pista.

60 krooni eest on kõht täis ning osa jääb veel koduseks näksimiseks. Mainimata ei saa jätta ka odavat alkoholi. Päevasel ajal perega külastamiseks passiv pitsarestoran kehastub õhtul ümber õdusaks napsuvõtmispaigaks.

Eksootikat Koplis:

Hanlong

Kopli 78B

Hiina lühtritega kaunistatud puude vahele peidetud putka sildiga “Baar” jääks ilmselt tähelepanuta, kui ei oleks olnud tuttava tungivat soovitust minna proovima hiina toite Koplis.

Hoolimata tagasihoidlikust sisustusest ning paha tujuga teenindajatest, on söögituba rahvast täis. Paks menüü sisaldab pilte ning tuttav hiina toidu fänn teab rääkida, et toiduks kasutatakse vaid Hiinast sisse toodud aineid.

Proovime merikapsasalatit, nuudleid kanaga ning loomulikult kevadrulle lihaga. Polegi varem kuskil märganud, et kevadrulli lisatakse ka idusid. Nuudlid on ehtsad hiina munanuudlid – tagasihoidlikku maitset täiendab vürtsikas kaste. Hiina köögile omaselt on kõike palju ning jällegi jääb magustoit mekkimata. Lahkudes tahan tänada, ent virgad töötajad on taganenud kööki ning meil ei õnnestugi neid tabada.

Püramiidide keskel:

Baar Piramida

Tööstuse 14

Kõrgustesse pürgivad püramiidid meelitavad juba kaugelt Piramida köögiga tutvuma. Kõhedust tekitab vaid soklikorrusele sisenemine ning ukse juures asuv kulunud moega plastmööbel. Lihtne menüü ei paku küll erilist valikuvõimalust, ent portsud on suured ja ausad. Hinnad tagasihoidlikud. Lahke riigikeelt mittekõnelev baaridaam soovitab veel enne menüü avamist tänast eripakkumist – šnitslit karrikastmes. Paraku jääb mainimata tõik, et lisandiks pakutakse rasvast nõretavaid friikartuleid. Stiilipuhta sisustuse hittesemeks on klaver pisikeses bändinurgas. Bankettide jaoks, nagu baaridaami jutust selgub. Avatud köögiuks on märk restorani usaldusväärsusest. Kes see ikka jätab ukse lahti, kui selle taga tehakse musti tegusid kliendi taldrikul?