Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Urmas Reinsalu kinnitas, et Husseini surmanuhtluse taunimisel on Eesti EL-i riikidega ühel nõul.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Urmas Reinsalu ütles Eesti Päevaleht Online’ile, et õigusemõistmises ei saa üksikjuhtumitel taanduda üld-põhimõtetest ja seega on Euroopa Liidu riigid rahuaja surmanuhtluse, sealhulgas ka Saddam Husseini surmamõistmise vastu.

Vastuseis ei tähenda samas, et Eesti loodaks Husseini karistuse muutmist ja mehe hukkamata jätmist.

Reinsalu selgitas, et Vatikani ja Euroopa Liidu nördinud avaldused ongi ainult arvamusavaldused ega pretendeeri õiguslike muutuste saavutamisele.

Saddam Hussein mõisteti pühapäeval, 5. novembril süüdi 1982. aastal Dujaili linnas 148 tsiviilisiku hukkamises ning talle määrati surmanuhtlus poomise läbi.

Euroopa Liidu eesistujamaa Soome teatas, et EL ei poolda Iraagi ekspresidendile Saddam Husseinile määratud surmanuhtluse täideviimist. EL-i hinnangul ei tuleks surmanuhtlust täide viia isegi nii tõsiste kuritegude puhul, vahendas Helsingin Sanomat.

Vatikan: hukkamine on mõrv

Ka üks Vatikani kardinalidest kritiseeris nii kohtupidamist Husseini üle kui ka talle määratud karistust.

“Surmanuhtlus, kui selle järele pole otsest vajadust, on ise-enesest kuritegu. Antud juhul selleks vajadus puudus. Lisaks olen veendunud, et kellegi karistamine kuriteo eest uue kuriteoga tähendab tegutsemist vendeta põhimõtteid järgides – silm silma, hammas hamba vastu,” ütles kardinal Renato Martino usutluses Itaalia ajalehele Corriere della Sera. Kardinal nimetas veaks ka otsust pidada Husseini üle kohut Iraagis.