Mustamäe Mustika kaubanduskeskuse toitlustuskohast aeti välja kudumisring, sest asutuse juhatuse arvates on selline tegevus toitlustuskohas ebasünnis ja häirib ülejäänud külastajaid.

Söögikoha juhataja Helina Aasa ütles, et neil ei ole käsitöö tegijate vastu midagi, aga teiste külastajate huve silmas pidades keelati kudumine. “Steak House’i puhul on tegemist eelkõige söögiasutusega, kus inimesed tellivad 200-kroonist praadi ega taha, et kudumisega kaasnevad lõngaudemed lendaks nende toidu peale,” põhjendas Aasa.

Kudumisringi liikmed on Steak House’is koos käinud umbes aasta ja varem ei ole neile pretensioone esitatud. Nüüd on söögikoha omanikud mures koha maine pärast, sest toidulaual vedelevad pooleli olevad kudumistööd ei ole nende arvates kõige esteetilisem vaatepilt ja peletavat kliente eemale.

Toitlustuskohta haldava osa-ühingu esimehe Arvo Lille sõnul olevat lihtsalt naeruväärne, et inimesed ei leia oma kudumisklubile paremat paika kui toitlustus-asutus. Söögikoha kontseptsiooni kohaselt aktsepteeritakse seal nii interneti kasutamist, lehelugemist kui ka suitsetamist, aga mitte käsitööd. Aasa sõnul võib kudumise lubamine põhjustada olukorra, kus inimesed hakkavad järgmiseks söögikohtades oma katkisi sokke nõeluma.

Lisaks heitis Mustika keskuse juhataja Valentina Liinsoo kudujatele ette, et tegu on ikkagi äriettevõttega, mitte naiste lobisemisklubiga. “Inimesed käivad seal ärilõunatel ning kudumis-klubi liikmete naer ja jutt segab neid,” ütles ta.

Tarbijakaitse ei näe probleemi

Steak House’is viibinud ja anonüümseks jääda soovinud noormees ütles, et teda kudujad ei häiri ja isegi kui nende käsitöö tekitab prügi, siis selleks on ometigi olemas koristajad. Tarbijakaitseameti avalike suhete peaspetsialisti Evelin Koppeli arvates ei peaks kudumine probleeme tekitama. Kui inimene tahab toitlustusasutuses kududa, lehte lugeda vms, ei tohiks seda talle keelata.

Kus kudujad edaspidi kokku saavad, ei ole veel selge. Kudumisringi ühe liikme Elen Suur-küla sõnul on nad kohtumispaigana söögiasutusi eelistanud just seetõttu, et kudumise vahel on hea midagi juua ja näksida.