Keskkonnaminister ei kinnitanud AS-i Steri keskkonnamõjude hindamise akti, mis sisuliselt tähendab, et 40 miljonit krooni maksnud steriliseerimistehas ei tohi tegevust alustada.

Harjumaale Saue valla 600 elanikuga Alliku külla ehitatud tehas pole saanud oma tegevust rahva vastuseisu tõttu alustadagi ning on seisnud suletuna ligi aasta.

“Keskkonnaminister Rein Randver ei kiitnud heaks AS-i Steri keskkonnamõju hindamise aruannet, kuna selles on väga palju vigu, samuti pole arvestatud kohalike elanike ettepanekuid,” selgitas ministeeriumi pressiesindaja Manuela Pihlap. Et tehas saaks tegutsemisloa, tuleb Pihlapi sõnul keskkonnamõjude hindamine uuesti korraldada ja tulemused taas rahvakoosolekul avalikustada.

“Praegune aruanne ei vasta nõuetele, kavandatava tegevuse mõju ei ole piisavalt analüüsitud,” ütles ministeeriumi keskkonnakorralduse büroo spetsialist Irma Pakkonen. Samuti pole analüüsitud tehasele sobivaid asukohti.

Kuigi tehase rajamine kestis ligi kolm aastat, sai avalikkus alles tänavu talvel aru, et steriliseerimise näol on tegemist radioaktiivse protsessiga. Arvukatel koosolekutel, mis olid kantud kiirgushirmust ja pahameelest avalikkuse vähese teavitamise pärast, koguti tehase vastu enam kui 3200 protestiallkirja.

Üks Saue volikogu liige on lubanud tehase, juhul kui see peaks tööle hakkama, kaevata Euroopa Kohtusse ning kutsuda kohale Greenpeace’i.

Vähene teavitamine

Detailplaneeringuta

steriliseerimistehas

•• AS Steri soovib hakata kiirgusega steriliseerima meditsiinitarbeid, näiteks süstlaid. Kiirgusallikaks on 12 koobaltivarrast, mis asuvad seitsme meetri sügavuses veega täidetud basseinis. Steriliseerimise ajaks tõstetakse vardad veest välja.

•• Steri omanikeks on üks Hansapanga asutajaid Heldur Meerits, TÜ kliinikumi ja Geenivaramu eksjuht Jaanus Pikani, tekstiilitööstuse Marat eksjuht Rein Lehtmets ja Rootsi kodanik Göran Hellers.

•• Investeeringu suurus on 40 miljonit krooni.

•• Enne tehase ehitusloa välja-andmist keskkonnaekspertiisi ei nõutud, tehas kerkis detailplaneeringuta.