Uue valitsusliidu loojad on veendunud, et Eesti majandus kasvab edaspidigi mühinal, mis aitab ülikulukaid maksulangetamise ning pensioni- ja palga-tõusu lubadusi nelja aasta jooksul ellu viia.


“Kindlasti ei tehta koalitsioonilepet, mida ei ole võimalik rahaliselt täita,” kinnitas Reformi-erakonna peasekretär Kristen Michal. Tema sõnul jääb eelarvepoliitika konservatiivseks, nagu ta oli ka peagi lõpetava valitsuse ajal, mis koostas isegi  valimisaasta riigieelarve suure ülejäägiga. Võimukokkuleppesse jõudvate lubaduste konkreetse maksumuse teemat pidas Michal ennatlikuks, kuna ametlike läbirääkimisteni pole veel jõutud.

Kindlalt hakkab seal olema pensionide kahekordistamise punkt, mis oli Reformierakonna valimiskampaania alustalasid. Ühe rahanduseksperdi arvutuste kohaselt on aastal 2011 vaja 24,7 miljardit krooni, et maksta siis enam kui 6000 krooni suurust keskmist pensioni. Näiteks 2007. aastal kulub pensionidele 13,8 miljardit krooni. 17-protsendisel sotsiaalmaksu tõusul põhineva “hüpoteetilise graafiku” järgi nõuaksid pensionid kokku 10,8 miljardit lisakrooni.

Peaminister: 8-9 protsenti

“Suurt lisakoormust ei tule, kuna pensionäride arv eriti ei kasva,” oli Reformierakonna poliitik Taavi Rõivas kindel, et koalitsioon pensionitõusu punkti täitmisega hätta ei jää. Tema sõnul lähtub Reformierakond 14–15-protsendisest pensionikassa aastasest kasvust.

Peaminister Andrus Ansip uskus, et lähiaastate majanduskasv on kaheksa kuni üheksa protsenti. “On selge, et 11-protsendine majanduskasv ei kesta pikka aega,” ütles Ansip. 

Utoopia: valitsus kestab neli aastat?

•• Kõik uue koalitsiooni kokkupanijad on seadnud eesmärgiks valimistest valimisteni püsiva valitsuse moodustamise, mis oleks Eesti senise poliitajaloo valguses suur saavutus.

•• Neli aastat ametis olevast valitsusest unistab oma blogis ka kahekordne ekspeaminister, Isamaa ja Res Publica Liidu pealäbirääkija Mart Laar. “Tunnistan, et see on natuke utoopiline siht. Soomes suudeti seda teha alles iseseisvuse 70-ndatel aastatel. Samal ajal on saavutamatud eesmärgid mind alati innustada suutnud,” kirjutas Laar üleeile.

•• Samal päeval teatas Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, et opositsioon Ansipi teisele valitsusele armu ei anna. “Me hakkame parlamendis iga päev Reformierakonnale meelde tuletama, missuguste lubadustega – “paremat palka” ja “kõrgemat pensioni” – ta selle valimisvõidu sai, ja nõuame nende täitmist,” lausus tulevane opositsiooniliider. Savisaar meenutas veel, et Reformierakonnal on kombeks aasta või paari järel oma partnereid välja vahetada.