KUMMALINE KODULOOM

Kui teised lapsed on vaimustuses merisigadest ja hamstritest, koertest ja kassidest, siis Mari tassis endale väiksena koju hoopis nastiku. Nii see nastik tal kodus elas, kuni paar aastat tagasi kinkis ema tüdrukule võimsa kuningpüütoni. Mari sõnul on ta huvi eksootiliste loomade vastu saanud just emalt, kellele on ohtlikud loomad alati meeldinud.

Püütonit kodus pidada tundub päris lahe, sest suurt vaeva temaga nägema ei pea. Kuna maol puuduvad silmalaud – õigemini on need kokku kasvanud ja läbipaistvad –, siis on raske kindlaks teha, mida ta päevad läbi teeb: kas magab või peesitab niisama soojenduslambi all. Vahel ronib ta ka okstel ringi või käib end veekausis kastmas.

Püütonil on üsna ükskõik, milline aastaaeg parajasti on. Kuni tema terraariumis on mõnusalt soe, pole ka maol millegi üle kurta ja ta on rahulik. Aktiivsemaks muutub Mari püüton siis, kui nälg näpistab.

Nagu roomajad ikka, söövad ka püütonid üsna harva, umbes kord nädalas. Mari madu toitub hamstrite, hiirte ja teiste näriliste poegadest, kusjuures need peavad olema elus! Tüdruku isa ostab neid loomapoest või hangib tuttavatelt, kelle närilistest koduloomad on üleliia siginud.

Kui koeraga saab õues jalutamas käia, kassipojaga mängida ja hamstrit silitada, siis püütoniga ei saa suurt midagi ette võtta. Kuningpüütonid on väga kartlikud ja puudutamine neile ei meeldi. Isegi puurist väljavõtmine tekitab neis asjatut stressi.

Madu võib peitu pugeda

Kuigi madu on üsna passiivne loom, võib ta kergesti ära kaduda. “Kord jätsin terraariumi kaane kogemata lahti ja ühel hetkel oli madu putket pannud. Alles mitu päeva hiljem leidsime ta riiuli vahelt üles,” jutustab Mari.

Püütonid on ohustatud liik, mistõttu peab looma kindlasti enne kojutoomist registreerima, sest muidu võidakse roomaja ära võtta, eriti veel siis, kui kaaskodanikud kaebavad.

Mari hinnangul pole püütonid kuigi ohtlikud. Oma pisikeste hammastega suudavad nad ainult hiiresuuruseid närilisi tappa. “Näiteks kui paned puuri jänese, siis ei tee püüton väljagi, sest ta ei näe nii suuri loomi saagina,” selgitab Mari. “Ammugi ei suudaks loom inimest ära kägistada. Vahel on ta mul üm-ber kaela roomanud ja ennast natuke kokku pigistanud, kuid see on nii nõrk, et mao saab kerge vaevaga kaela ümbert ära võtta,” räägib tüdruk.