Uus koalitsioonileping tõi ETV juhatuse esimehe Ainar Ruussaare näole naeratuse, kuna lepingu üks punkt näeb ette korrespondendipunktide loomise maailma olulistes keskustes.

“Olen seda punkti lugenud korduvalt ja kogu aeg on nägu naerul,” rääkis Ruussaar. “See on suurepärane punkt, sest olgem ausad, praegu on ETV-l ja Eesti Raadiol välismaal vaid kaks ühist korrespondendipunkti.”

Ruussaare sõnul oleks ideaalne paari aasta jooksul rajada  kas Prahasse või Berliini üks korrespondendipunkt, mille korrespondent kataks ka Tšehhit, Ungarit ning Balkanit. “Aga rahvusringhäälingu prioriteet oleks kindlasti saata oma korrespondent Moskvasse,” ütles ta.

Kaks uut korrespondendipunkti oleks Ruussaare hinnangul juba suur hüpe, kuna sellist sammu pole välispoliitika vahendamisel tehtud juba aastaid. “Oleme hoidnud kaht korrespondenti ja tänanud jumalat, et needki on,” lausus ta. Praegu töötab rahvusringhäälingu korrespondendina New Yorgis Neeme Raud ning peagi vahetab Indrek Treufeldti Brüsselis välja Katrin Vaga.

Otsuse teevad väljaanded

Ruussaar ütles, et poliitikud ei ole temaga korrespondendivõrgu laiendamisest veel rääkinud, pigem on ta ise viimase paari aasta jooksul poliitikutega kohtudes teema üles võtnud.

“Mõelgem kas või Vene-Saksa gaasijuhtme rajamisele, millega kaasneb erakordselt tähtis uudistevoog nii Venemaalt kui ka Saksamaalt. Selle globaalselt tähtsa torujuhtme mõistes on meie kohalolek hädavajalik,” ütles Ruussaar.

“Venemaal toimuvad järgmisel aastal presidendivalimised. Vaadake, kuidas on seal muutunud poliitiline olukord. Ka sõjalised kulutused kasvavad kogu aeg,” lisas Ruussaar.

Koalitsioonilepingu punkti üldsõnalisus Ruussaart ei häirinud. “Punkt on sees ja eelarve prognoose tehes ning läbirääkimisi pidades on mul määratult lihtsam viidata sellele punktile,” ütles ta.

Välisminister Urmas Paet ütles, et otsuse, kuhu korrespondendipunkte rajada, peavad tegema küll väljaanded ise, ent tema hinnangul võiks mõelda Euroopa suurte linnade Berliini, Pariisi, Londoni ning Moskva peale. “Teine mõte on kindlasti ka naabrid Läti ja Soome, aga eks see sõltub ennekõike eelarvest. Mina saan sõnastada ainult need mõtted, kuid minu hinnangul oleks vaja, et Eestisse toodaks otsest infot,” lausus Paet.

Kui Ruussaar loodab rajada kaks uut punkti, siis Paeti hinnangul võiks uusi kohti rohkem olla. “Esmaeesmärk peaks ikkagi olema mõni Euroopa pealinn, Moskva ja naabrid. Sealt edasi saaks minna samm-sammult,” ütles Paet.

Välispoliitika peatüki all

•• Kuigi ETV ja Eesti Raadio     eelarve koostamine käib kultuuriministeeriumi kaudu, pandi koalitsioonilepingus uus korrespondendipunkt välispoliitika pea-tükki.

•• “Ma ei oska öelda, miks korrespondendipunktid suhestuvad välispoliitikaga, tegemist pole ju välisministeeriumi kontrollitavate punktidega,” ütles ETV juhatuse esimees Ainar Ruussaar.

•• “Kinnitan, et tegemist ei ole välisministeeriumi korrespondendipunktidega, vaid sõltumatute ajakirjanikega,” sõnas ta.

•• Välisminister Urmas Paeti sõnul on punkt välispoliitika all, kuna uued korrespondendid aitaks ühiskonnal mõista välispoliitikat senisest enam.

•• “Vormiliselt on selge, et ringhäälingu eelarve käib ikka läbi kultuuriministeeriumi,” ütles välisminister.