Regionaalminister Vallo Reimaa tegi valitsusele ettepaneku vabastada teenistuskohustuste jämeda rikkumise eest ametist Harju maavanem Värner Lootsmann, heites talle ette Sakala keskuse lammutamise järelevalvest keeldumist.

Ka õiguskantsler Allar Jõks leidis, et Harju maavanemal oli kohustus sisulist järelevalvet teha.

Valitsus võib tänasel esimesel istungil erakorralise punktina Lootsmanni vabastamist arutada, kuid on võimalik, et see lükkub ka edasi.

Reimaa sõnul viib ta Lootsmanni vabastamise ettepanekuga lõpule eelmise regionaalministri Jaan Õunapuu algatatud pika protsessi. “Ei ole küll kõige meeldivam ministriametisse asudes esimese asjana kedagi ametist vabastada,” lausus Reimaa.

Lootsmannil on maavanemana kehtiv karistus korruptsiooniseaduse rikkumise eest, sest ta kontrollis maavanemana oma abikaasa Helle Lootsmanni kui Loksa linnapea tegevust.

Õunapuu sõnul jõudis ta Lootsmanni vabastamisest peaminister Andrus Ansipiga ka ise rääkida. “Eelmise valitsuse ametiaeg sai aga enne otsa,” ütles Õunapuu, tõdedes, et uuel valitsusel on ilmselt lihtsam keskerakondlasest maavanemat vabastada.

“Ma kindlasti vaidlustan,” ütles Lootsmann, kes eile hommikul kohtus Reimaaga ja avaldas ministrile pahameelt ametist vabastamise mõtte üle. Pärast kohtumist jäi Lootsmann kõrge vererõhu tõttu haiguslehele. “See ei olnud ootamatu. Mul oli ka neli-viis kuud tagasi sama asi – inimestel juhtub ikka vahel, et vererõhk on kõrge,” ütles ta.

Lootsmann vaidleb vastu

“Kahju, et oma peaaegu esimese otsusega alustavad nad sellisel kombel, kus püütakse inkrimineerida maavanemale pea olematuid asju, millega oleks pidanud tegelema kolm eelmist kultuuriministrit ja veel keegi,” lisas ta.

Lootsmanni sõnul jääks ministrite ja kõrgete riigiametnike valik väikeseks, kui nendele kohtadele saamisel oleks takistuseks väärteod. “Kui sellelt pinnalt vaadata, siis tuleks võrdselt vaadata kõiki, mitte ainult ühte maavanemat,” ütles Lootsmann.

Keskerakonna maavanem

•• Värner Lootsmannist sai maavanem paljude Harjumaa omavalitsusjuhtide vastuseisu ja ka Loksalt tulnud protestide kiuste.

•• Harju maavanema koht oli eelmises koalitsioonis lubatud Kesk-erakonnale ning Reformierakonna ja Rahvaliidu ministrid nõustusid vaikimisi Lootsmanniga.

•• Eelmise regionaalministri Jaan Õunapuu sõnul on Sakalaga seonduv küll oluline põhjus vabastamise ettepaneku juures, kuid kohtus ümber lükkamata kapo määratud karistusega ei tohiks keegi nii kõrges riigiametis töötada.

•• “Ta on osaline vaietes eri instantsidega, et kaitsta ennast või oma linnapeast abikaasat,” ütles Õunapuu.