Juba järgmise aasta jaanuarist muutub harrastuskalurite elu lihtsamaks, kuna püügiõiguse eest on võimalik hakata maksma ka mobiiltelefoni lühisõnumiga.

Kalapüügi seaduses vastavat muudatust tegeva keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialisti Herki Tuusi sõnul peaks muudatusega paranema ka harrastuskalapüügi kättesaadavus.

“Ennekõike muudab see lihtsamaks elu nendel õngemeestel, kel tuleb ootamatult mõte kalale minna, aga panka ega internetti parasjagu läheduses pole,” tähendas Tuus, lisades, et seeläbi peaks ühtlasi vähenema ka ebaseaduslik kalapüük.

“Lühisõnumisse on vaja sisestada isikukood ning tasutav summa – vastavalt sellele, kui pikaks perioodiks püügiõigust tahetakse,” kirjeldas Tuus. “Pärast sõnumiga püügiõiguse eest tasumist tuleb maksmiskinnitus samale telefoninumbrile, kust sõnum saadeti. Kui makse eba-õnnestus, tuleb teade koos selgitusega vea põhjuste kohta.”

30 000 harrastusõngitsejat

Kõik andmed lähevad otse kalanduse infosüsteemi, mille kaudu saavad püügi üle järelevalvet tegevad inspektorid otse veekogul või kaldal püügiõiguse eest tasumist pihuarvutist kontrollida. “Püügiõigus hakkab kehtima kaks tundi pärast makset kinnitava sõnumi saamist,” märkis Tuus. “Ajaline viivitus on vajalik selliste olukordade vältimiseks, kus makset hakatakse parasjagu siis tegema, kui inspektor on nähtavale ilmunud.”

Juba aastaid hobi korras kalalkäimist harrastanud Taavi Kullerkupp kiitis kavandatava mobiiliga maksesüsteemi kohe heaks. “Olen siiani aastast püügiluba igal aastal interneti kaudu pikendanud, aga eriti mugav on mobiiliga maksta siis, kui loa kehtivusaeg on ununenud või kui pikendamisega lä-heb kiireks,” leidis ta.

Mulluste maksekorralduste kohaselt kasutas harrastuspüü-giõigust ligemale 30 000 õngitsejat ning riigieelarvesse laekus peaaegu kuus miljonit krooni. “Hinnanguliselt tehakse esimestel aastatel lühisõnumitega umbes 10 000 makset aastas ning kokkuvõttes peaks riigieelarvesse laekuv püügiõiguse tasu suurenema,” lisas Tuus.

Maksta saab ka ühe päeva eest

•• Praeguse korra kohaselt tuleb nädalase püügiõiguse eest harrastuskaluritel maksta 25 krooni, kahe nädala kuni poole aasta eest 120 krooni ning seitsmest kuust kuni aastase kestusega püügiloa eest 180 krooni. Mobiili vahendusel saab SMS-iga hakata maksma ka ühepäevase püügiõiguse eest.

•• Kalavarude osakonna peaspetsialisti Herki Tuusa sõnul pole mobiilimaksete orienteerivat hinda täpsemalt välja arvutud.

•• “Harrastuspüügiõiguse tasule lisandub teenustasu n-ö sõnumi saatmisega seotud kulude eest,” ütles ta. “Seega ei kujune mobiilimakse olulisemalt kallimaks internetipangas tehtud maksest.”