Kultuuriminister Laine Jänes kirjutab tänase Eesti Päevalehe arvamusküljel, et ainult venekeelse ETV2 telekanali loomise asemel võiks riik kaaluda venekeelsete saadete tellimist erakanalitelt, Kanal 2 ja TV3 juhid suhtuvad sellesse ideesse skeptiliselt.

“Hiljutised sündmused on päevakorda tõstnud ka pikemat aega räägitud ETV2 loomise. Mõningate ootuste kohaselt võiks kanal olla ainult venekeelne. Pooldan pigem mitmekultuurilist kanalit, kus eri keeltes saated annavad ruumi kultuurile, ajaloole, meelelahutusele ja kindlasti uudistele,” kirjutab Jänes.

Võimalik lahendus oleks kultuuriministri hinnangul riigi raha eest tellida päevakajalisi venekeelseid saateid hoopiski olemasolevatelt vene meediakanalitelt ja ka eratelekanalitelt Kanal 2 ja TV3.

Praegu on erakanalite eetris vaid üks venekeelne saade: Kanal 2 “Subboteja”. TV3 omanikfirma Viasat omandisse kuulub ka TV3+, mis edastab saateid venekeelselt. Satelliidi ja kaabeltelevisiooni kaudu leviv TV3+ edastab venekeelsete subtiitritega varustatult TV3 omasaateid “Pärlipeegel”, “Peetri köök” ja “Nurgakivi”.

Seadus ei luba sponsoruudiseid

TV3 tegevdirektori Toomas Vara sõnul poleks TV3 kanali eetriaega mõttekas muukeelsetele saadetele kulutada. “Uuringud näitavad, et venekeelseid saateid ei vaadata. Ka ETV puhul on see paraku nii,” lisas Vara. Küll aga oleks Vara sõnul mõeldav, et TV- 3+ asuks koostöös riigiga pakkuma ka riigi seisukohalt vajalikke saateid. Venekeelsete uudiste käivitamine riigi raha eest on tema sõnul TV3+ kanalil mõeldamatu.

“Seadused ei luba uudistesaadete sponsimist. Majanduslikult pole ka telekanalile endale see kasulik,” leidis Vara.

Ka Kanal 2 peadirektori Urmas Oru hinnangul on kultuuriministri ideel jumet vaid siis, kui riik hakkaks venekeelseid saateid tellima nendelt eratelekanalitelt, kes juba praegu edastavad oma programmis suuremalt jaolt muukeelseid saateid.

“Kanal 2 suurimaks vaatajaskonnaks on eestlased ja eesti keelest aru saavad inimesed. Ma ei usu, et väga palju saaks programmi tuua venekeelseid saateid,” lisas Oru. Tema sõnul on ETV venekeelsed saated näidanud, et need meeletult palju vaatajaid just ei kogu.