Eile kirjutas kultuuriminister Laine Jänes alla käskkirjale, millega kuulutatakse välja konkurss kolmele digitaalringhäälinguloale. Konkursi tähtaeg on 1. september 2007. Uued kanalid peavad eetrisse minema hiljemalt 30. märtsil 2008.


Võistluse tingimuste kohaselt peavad kaks uut kanalit edastama kultuuriprogrammi, filme, uudiseid ja lastesaateid vähemalt kaheksa tundi ööpäevas. Samuti peavad need kaks kanalit edastama iga kuu vähemalt poolteist tundi teoseid, mille tootmist on toetanud Eesti Filmi Sihtasutus või Eesti Kultuurkapital. Need filmid või saated ei tohi olla vanemad kui viis aastat.

Kolmas kanal tuleb spordikanal, mis peab oma programmi edastama vähemalt kuus tundi ööpäevas. Omatoodang peab kõigi kolme puhul moodustama vähemalt kümme protsenti programmist.

Uudistesaated ja omatoodang Eesti kultuuripärandist peavad olema varustatud venekeelsete subtiitritega või dubleeritud heliga. Minister Laine Jänes kinnitas, et eestlaste-venelaste lõimimine on üks uute kanalite ülesandeid.

Meediaekspert Ilmar Raag ennustas, et huvi uute sageduste vastu on. “Loogilisem on see, et praegused kanalid soovivad uut kanalit juurde. Aga ma ei välista uusi tegijaid, kuid sel juhul oleks tegemist pigem temaatilise kanaliga,” ütles ta.

Kanal 2 tunneb huvi

Kanal 2 peadirektor Urmas Oru, kes eile ei olnud konkursi tingimustega veel tutvunud, kinnitas, et põhimõtteliselt on Kanal 2 valmis konkursil osalema ja ka uut programmi tootma.

TV3 tegevdirektor Toomas Vara ei olnud eile õhtul samuti veel konkursitingimusi näinud ning ei tahtnud spekuleerida, kas TV3 uuele digitaalkanalile pretendeerib.

Kolm uut digitaalkanalit on esimeseks sammuks Eesti telemaastiku täieliku digitaliseerimise teel – 2012. aastaks peaks Eesti täielikult üle minema digitaalsele saateedastusele.

“Vana analoogtehnoloogia ei oleks kuidagi moodi Eestimaa peale kolme täiendavat programmi mahutanud,” ütles sideameti nõunik Arvo Rammus.

Vaatamiseks on vaja on digiboksi

•• Telesaadete vaatamiseks on vaja digiboksi, mis muudab digitaalsignaali telepildiks. Euronicsi kauplustes maksab digiboks, millega saab vaadata Starmani Zuum TV-d, ligi 2000 krooni. Poemüüjate sõnul peab selle seadmega olema võimalus vaadata ka uusi kanaleid. Digiboks tuleb ühendada televiisori taha, kuid samuti on saada integreeritud digiboksidega televiisoreid. Uued kanalid ise on vaatajatele tasuta.

•• Digitaaltelevisioon võimaldab edastada rohkem programme, kasutades vähem ribalaiust ühe programmi kohta.  Efektiivne ribalaiuse kasutus võimaldab edastada 8 - 14 erinevat digitaalset programmi endise ühe analoogprogrammi asemel, digitaalne edastus pakub paremat pildi-ja helikvaliteeti, head teravat pilti ilma müra ja topeltkujutisteta garanteeritud saatja katteala sees.