Ligi seitse aastat on kaitseministeerium soovinud rajada Võrumaale Nursipallu Kuperjanovi pataljonile laskeharjutuste korraldamiseks harjutusplatsi, seni on see põrganud kohalike elanike vastuseisule.

Nüüd on ühe võimalusena Rõuge elanikele vihjatud, et kaitseministeerium võib Nursipalu harjutusväljaku kuulutada riiklikult oluliseks objektiks, mis tähendaks väljaku rajamist kohalike vastuseisust hoolimata.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on riik teinud aktiivset tööd Nursipalu harjutusvälja kasutuselevõtuks juba viimased viis aastat. “Teostatud on ju terve hulk uuringuid, hindamisi, peetud on läbirääkimisi kohaliku elanikkonnaga ja kõige selle eesmärgiks on olnud leida harjutusvälja kasutuselevõtuks parim lahend,” selgitas Aaviskoo. Ministri sõnul on siiski selge, et mingil hetkel on tarvis konkreetset otsust, mil määral on vajalik riiklike eesmärkide nimel loobuda üksikindiviidi huvidest.

Planeering seisab

Kuu eest lõppes harjutusväljaku keskkonnamõjude uurimisprotsess ning Rõuge vallavanem Tiit Tootsi andmeil peaks kaitseministeerium sügisel taotlema vallalt planeerimisprotsessi jätkamist. Praegu on vald elanike vastuseisu tõttu valla üldplaneeringu menetlemise peatanud.

Tootsi sõnul tuleb volikogul harjutusväljaku laiendamise teemat arutada, kuid tõenäoliselt ei pruugi volikogu kohalike elanike tulise vastuseisu tõttu otsust heaks kiita. “Volikogus on ju valla elanikud ja suur osa neist ei toeta harjutusväljaku laiendamist. Eks see ole nüüd kaitseministeeriumi töö elanikke veenda,” lisas Toots.

Aastaid kohalike inimeste muresid kaitseministeeriumile vahendanud endine Rõuge vallavanem Kalvi Kõva selgitas, et kohalike inimeste vastaseis 100 hektaril laiuma hakkava harjutusväljaku suhtes tuleneb inimlikest kartustest. “Kes kardab müra, kes oma kinnisvara odavnemist, kuid Võrumaal teenivad paljud inimesed ka turismist ning ka nemad on mures,” lisas Kõva.

Sel kevadel sai endisest Rõuge vallavanemast riigikogu liige. Kõva sõnul sai ta tõenäoliselt palju toetushääli just Nursipalu harjutusväljaku vastastelt. Riigikaitsekomisjoni liikmena on Kõva püüdnud parlamendis kahel koosolekul veenda kaitseministeeriumi inimesi kohalikele vastu tulema. “Ma soovitaks harjutusväljaku rajajatel käia kõik harjutusväljaku vahetus läheduses elavad inimesed läbi ja uurida, mis neil mureks on,” lisas Kõva.

Kaitseministeeriumi eestvedamisel on korraldatud Rõuge vallas mitu rahvakoosolekut. Kõva sõnul on kaitseministeerium püüdnud elanike muredele siiani läheneda kollektiivselt, kuid tarvis oleks individuaalset lähenemist.

Viimastel aastatel on Kuperjnovi pataljoni laskeharjutused toimunud Lätis Adašis ja Lääne-Virumaal keskpolügoonil.

Nursipalu harjutusväljaku saaga

•• Võrumaal Rõuge vallas asuvat Nursipalu harjutusvälja on kaitseväelased õppusteks kasutanud peaaegu kogu taasiseseisvuse aja. Alaline luba Nursipalu ala kasutamiseks riigikaitselise väljaõppe korraldamiseks anti kaitseväele 2001. aastal. Praegu on kaitseväel õigus harjutusi korraldada 3100 hektaril, mis pole aga kaitseväelaste välja-õppeks piisav.

•• 31. märtsil 2002 jõustus uus relvaseadus, mis nõuab harjutusväljade asutamist ning nende ohutusnõuetega vastavusse viimist.

•• 2004. aasta alguses asus Rõuge vallavolikogu Nursipalu harjutusväljaku detailplaneeringut menetlema. Kuna vallaelanikud ja volikoguliikmed polnud harjutusväljaku arendamisega nõus, tühistati volikogus detail-planeeringu protsess 2005. aasta suvel.

•• 2006. aasta märtsis jätkas kaitseministeerium Nursipalu arendamise protsessi ning alustas muu hulgas ka keskkonnamõjude hindamisprotsessi.

M.O.