Rotermanni kvartali esimese osa valmimistähtaeg on tänavu aasta november ning praegu käib ehitusplatsil veel vilgas sebimine. “Esimese etapi ehitustööd lõppevad sügistalvel, kuid täpne kuupäev jäägu esialgu saladuseks,” lausus Rotermann Eesti arendusjuht Marika Jäger.

Esimese etapi projekteerimiseks kuulutati välja konkurss, millest võttis osa seitse arhitektuuribürood. Võitjaks osutus arhitektuuribüroo Kosmos, mis kujundas krundile ühe suure hoone asemel neli väiksemat. “Lähestikku asuvad hooned sobivad Rotermanni kvartalisse, sest ka vanad hooned asuvad siin tihedalt kõrvuti,” selgitas arhitektuuribüroo Kosmos arhitekt Villem Tomiste. “Selline liigendus muudab kvartali mitmekesisemaks ja jätab jalakäijatele rohkem ruumi.”

Neli uut maja on nimetatud värvide järgi – OranÏ, Pruun, Must ja Valge maja. OranÏi maja katab Eestis käsitsi valmistatud tellis. Pruunil majal on viis ja ülejäänud kolmel seitse korrust. Pruun maja on madalam, sest asub päikse pool ja laseb nii valgusel siseõue paista. Valge maja sai sellise värvi, sest asub pruuni maja vastas ja peegeldab hoovi langeva valguse tagasi ning ei lase sellel kaotsi minna. Pruuni maja katusel asuv terrass on avatud kõigi majade elanikele.

Huvitav ruumilahendus


Lisaks uutele hoonetele renoveeritakse neli vana paekivihoonet – kruubiveski, laudsepa töökoda, prooviveski ja jahuladu. Kõigi hoonete esimestele korrustele tulevad kaubanduspinnad ja kolmandast korrusest alates kontorid või korterid. Esimese etapi raames valmib Rotermanni kaubamaja. “Rotermanni kaubamajas müügile tulevatest kaubamärkidest enamik sisenevad Eesti turule esimest korda,” kinnitas Anne Luik, Rotermann Eesti müügijuht.

Nelja uue hoone vahele viiv tänav tõuseb sujuvalt teise korruse kõrgusele – uus kaubamaja asub osaliselt selle all. Platsi keskel on auk, mille klaasist seinad lasevad päevavalgusel kaubamajja pääseda. Korteritesse viivate trepikodade põrandateks on osaliselt raudvõrgud ja katus trepikoja kohal on klaasist.

Kvartal avatakse mitmes etapis. Lõplikult peaks Rotermanni kvartal valmima 2010. aastal.