Eile hommikul tutvustasid Alar Karis ja Peep Sürje haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasele Eesti ülikooli ideed, mida minister ka kohe toetama asus.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles eile Eesti Päevalehele antud online-intervjuus, et tuleks tõsiselt kaaluda ülikoolide võrgustiku loomist Eesti ülikooli koondnimetuse all.

Tartu ülikooli rektor Alar Karis kiitis Lukast vahetult pärast intervjuu lõppu, et minister ideest niivõrd kiiresti tuld võttis. “Alles hommikul sõime ühes Peep Sürje (Tallinna tehnikaülikooli rektor – toim) ja Tõnis Lukasega ning tutvustasime talle Eesti ülikooli ideed. On meeldiv, et ta nii kiiresti otsustas seda toetama asuda,” lisas Karis.

Tõnis Lukas ise selgitas, et ülikoolid peavad oma jõud mitmes valdkonnas kiiresti ühendama, sest madalal tasemel lihtsalt konkureerimise pärast konkureerida pole kõige targem.

“Me kaotame rahvusvahelise konkurentsivõime ja raiskame ise liialt energiat,” ütles Lukas.

Ministri sõnul on peamiselt puudus headest õppejõududest. Ta lisas, et võib kaaluda veel ühte mudelit, mille kohaselt oma “katuse” moodustavad Tartu ja Tallinna ülikoolid eraldi. Lukas ütles, et ootab ka ülikoolide poolt olukorra mõistmist.

Tallinna ülikooli rektor Rein Raud ütles, et Eesti ülikooli ideed on korduvalt arutatud ka rektorite nõukogus ja selle mõiste all ei mõelda ühtse juriidilise asutuse loomist, vaid pigem koostöövõrgustikku, mis ei tooks endaga kaasa ühtset administratiivset juhtimist, vaid koostöö.

Õppida võib kus tahes

“Näiteks saab teha koostööd, nagu seda teevad California ülikoolid, ehk siis sisulist koostööd,” lisas Raud. Tallinna ülikooli rektori sõnul toetaks ta Eesti ülikooli loomist sellisel kujul, kus ülikoolid kasutavad ühtset õppeinfo- ja üliõpilaste vastuvõtusüsteemi ning ka integreeritud õppefaase, kus üliõpilane saab oma aineid läbida mis tahes ülikoolis kas vahetusüliõpilasena või muul hästi planeeritud kujul.

“Kuid kui me loome ühtse administratiivse juhtimise, mis asuks Tartu ülikooli juures, siis sellisel juhul ei saa Eesti ülikooli luua,” lisas Raud.