Eile toimunud teaduskonverentsil “Kaks algatust: 15 aastat iseseisvat Eesti Vabariiki” ütles president Toomas Hendrik Ilves, et lähiajaloo süstemaatiliseks ja erapooletuks uurimiseks vajab Eesti uut instituuti.

“Mul on hea meel teatada, et koostöös justiitsministeeriumiga peaksime üsna varsti ellu kutsuma Eesti Mälu Instituudi, mille missioon saabki olema lähiminevikus juhtunu kirjapanek, selle selgitamine ja analüüs,” ütles president Ilves. “Me võlgneme endale ja kõigile tulevastele põlvkondadele tõetruu üleskirjutuse oma mineviku kohta.”

Riigipea hinnangul saabki Eesti Mälu Instituudi ülesanne seisneda meie teadmiste süstemaatilises kirjapanemises niisama põhjalikult, kui seda on teinud president Lennart Meri poolt ellu kutsutud inimsusvastaste kuritegude uurimise rahvusvaheline komisjon.

“Seda materjali on palju rohkem, paljud kommunismi all kannatanud, nagu ka tagakiusajad on elus. Jäägu kõigile võimalus küsida ja selgitada, ning seda mitte ajalehtedes, vaid akadeemiliste ekspertide ees. Aga see on, muidugi, rangelt vabatahtlik, sest ükski komisjon ei saa enesele võtta kohtu funktsiooni. Aga moraalne kohustus nii meie vanemate, vanavanemate, meie laste ja meie rahva ees on selge: seletada, kuidas kõik tegelikult oli, wie es eigentlich gewesen. Ei tule mitte kohut mõista, vaid mõista, lahti seletada ja analüüsida. Ilma vihata, ilma eelarvamusteta,” lõpetas president Ilves.