Keila jõe ääres 1990. aastatel tegevuse lõpetanud riidevabriku maale kerkib 13 osalejaga arhitektuurse ideevõistluse võidutöö “Active edge” (ee aktiivne (jõe)-äär) järgi spordi- ja vabaajakeskustega elamu- ning ärirajoon.

Arendatav 23 111-ruutmeetrine vabrikuala asub kirikuaiast paarisaja meetri kaugusel südalinna piiril. Aastakümneid pakkus täis- ja poolvillase kleidiriidele spetsialiseerunud vabriku värvimiskoda Keila elanikele tööd. 1980. aastate lõpul oli viimistlusosakonnas ametis 76 töötajat, nüüd on linlastel Ülejõe vastaskaldale harva asja.

Vabrik ja selle lääbakil ustega abihooned on rüüstatud, söestunud tukid õuel meenutavad põlemist. Raudteeviadukti alt kohinal läbi tormava jõe äärsel metsistunud jäätmaal lebavad risti-rästi palgid nagu kolmemeetrised karuputked.

Vabrikuterritooriumi ja seda ümbritseva miljööväärtusliku ala uuendamiseks korraldas arendaja osaühing Landscape Invest ühes linnavalitsusega 400 000-kroonise auhinnafondiga arhitektuurse ideevõistluse. Võistlus pälvis ligi 200 arhitektuuribüroo huvi ja tõi novembri lõpus kukkunud tähtajaks 13 pakkumist – üheksa Eestist ja neli välisriikidest. “Seitse-kaheksa tööd olid sellised, mille vahel tõsiselt valida,” ütles žüriid juhtinud abilinnapea Enno Fels.

Pingelise nõupidamise järel valis arhitektide liidu, Keila linna ja arendajate esindajatest koosnev žürii kuue lõppvooru jõudnud töö seast võidukolmiku: I koht “Active edge”, II koht “Keila 14”, III koht “Kegel”, mille autorid avalikustatakse 17. detsembril.

Arhitektide liidu esimehe Ülar Marki sõnul oli tegemist hästi õnnestunud rahvusvahelise arhitektuurivõistlusega. Märgusõna “Active edge” taha peitunud autoritele tõi võidu põhjalik eeltöö. “Mujal paigus võib arendada nii või naa, aga see on Keila võtmekoht,” tunnustas Mark.

Valmimisaeg pole kindel

Detailplaneeringu koostamisel aluseks võetava lahenduse järgi kerkivad jõepargi äärde lisaks korrusmajadele avara väljakuga kontserdihall, hotell ja restoranid, lisaks ärikeskusi, paadikai ja ronimissein.

Uueks maamärgiks kavandasid võidukad autorid raudtee äärde kaheksakorruselise ärihoone, mis arhitektide liidu ase-esimehe Indrek Allmanni sõnul ei hakkaks oma asukoha tõttu jõesängis konkureerima senise maamärgi kirikuga.

Arendusfirma Landscape Invest juhataja Indrek Pitk ütles, et on konkursiga ja selle tasakaalustatud lahendust pakkunud võidutööga igati rahul. Millal Keila Cityks nimetatud projekt teoks saab, on tema sõnul aga vara öelda. “Ajagraafik pole lõpuni selge,” ütles ta.