Peale MTV3 teatas ka Soome telekanal Nelonen, et ei luba alates 1. aprillist 2008 oma programmi Eesti kaablivõrkudes kasutada. Põhjenduseks toodi Ameerika tootjate keeld lubada edastada saateid väljaspool Soomet, teatas Eesti autorite ühing. Ühingu arvates on selline põhjendus juriidiliselt ebapädev ning vastuolus EL-i direktiiviga, mis käsitleb satelliidi- ja kaabli-operaatorite tegevust.

“Arvatavasti on tegemist hoopis turu jagamise võitlusega, kuna Nelonen kuulub samadele omanikele mis Viasat ning too üritab haarata endale suuremat turuosa, kui tal seni on olnud, sealhulgas ka kaabeltelevisioonifirmadelt kliente üle meelitades,” ütles ühingu tegevdirektor Kalev Rattus.

Kuigi Neloneni esindaja väitel ei lubata nende kanalit kellelgi väljaspool Soomet edastada, on Viasati Eesti esindaja Rattuse sõnul raadiointervjuus väitnud, et MTV3 ja Neloneni saadete näitamise õiguse saamise üle käivad läbirääkimised. “Seega tundub, et Eesti televaatajate suhtes on tegemist kahepalgelise mänguga,” ütles Rattus.

Viasati tegevjuht Krista Leppiko aga lükkas ümber Rattuse väite, nagu üritaks Viasat endale suuremat turuosa saada. “Kindlasti ei ole see seotud turu kahmamisega,” ütles Leppiko Päevaleht Online’ile.

Ei kuulu ostulepingusse

Mullu novembris otsustas Soome telekanal MTV3 selle aasta algusest lõpetada oma programmi edastamise Eestis ja mujal. Tookord sai Eesti televaatajatele saatuslikuks MTV3 ja satelliidioperaatorite vaheline võimuvõitlus.

Ka Neloneni ärijuht Juha-Pekka Louhelainen rääkis sel ajal, et kavatseb alustada läbirääkimisi kanali edastamise üle. Tema sõnul ei kuulu Neloneni sõlmitavatesse saateostulepingutesse nende edastamine väljaspool Soome territooriumit.

“Põhimõtteliselt saab Neloneni programmi edastamise päästa Eesti autorite ühing, kui sõlmib välismaiste saadete autoriõiguste haldajatega edastamist võimaldavad lepingud,” ütles Louhelainen tookord.