Riikliku looduskaitsekeskuse andmetel põgenes eelmise nädala lõpus Viljandimaal jahikära tõttu üks emakaru ning jättis pessa kolm abitut karupoega.

Sel viisil põgenenud karuema ei julge enam koopasse naasta ning jahimehed viisid karupojad Nigula metsloomade taastuskeskusesse kosuma.
Taastuskeskusesse viidud karupojad on umbes kuu vanused ja kaaluvad ligi poolteist kilo. Väikestel karudel tuleb taastuskeskusesse jääda tõnäoliselt kuni sügiseni.

Kuna karude magamiskohti enamasti ei teata, siis võivad karud müra tõttu magamiskohast põgeneda ning seetõttu püssi ette sattuda.

Tõenäoliselt läks just niimoodi möödunud laupäeval Vana-Otepääl, kus ilvesejahi käigus lasti maha emakaru.

Seletuste kohaselt hakkasid kaks jahimeest liikuma koera haukumise suunas, arvates seal olevat ilvese, kuid sattusid vastamisi talveunest ärganud emase pruunkaruga. Eespool liikunud jahimees tulistas karu, kui see oli temast mõne sammu kaugusel.

Keskkonnainspektsioonist öeldi Päevaleht Online’ile, et juhtumi asjaolud on veel selgitamisel ning seega ei saa veel öelda, kas karutapja lasi looma maha hädakaitsesituatsioonis või lihtsalt isikliku tulu saamise eesmärgil.

„Juhul kui menetluse käigus leiab tõestust asjaolu, et enne karu maha laskmist inimeste elule ohtu ei olnud, siis tuleb süüdlasel tasuda riigikassasse 30 000 krooni keskkonnale tekitatud kahju eest ning lisaks maksta veel kuni 12 000 krooni trahvi,“ rääkis keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul.

Vastavalt korrale kuulub lastud karu üleandmisele Valga maavalitsusele, kes peab selle realiseerima. Saadud raha kantakse riigituludesse.

Riiklik looduskaitsekeskus kutsub metsas jahipidajaid, ATV-dega sõitjaid ja metsatöölisi ettevaatusele, sest soe ja märg ilm ning kevade lähedus on muutnud karude une erguks.