Presidendi eesmärgiks on Brüsselis asuvat NATO peakorterit külastades ette valmistada aprilli esimestel päevadel Bukarestis toimuvat alliansi tippkohtumist, kus ühe suure teemana tuleb arutusele ka sõjalise liidu küberkaitse võimekuse tõstmine.

Ilvese ja NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferi kohtumisel tõusis üles ka Balti riikide, sealhulgas Eesti, õhuturbe küsimus. President Ilves rääkis alliansi juhile, et Eesti, Läti ja Leedu on ette valmistamas plaani, kuidas võtta üle praegu liitlaste pakutav nn NATO vihmavari, mis praeguste kokkulepete kohaselt lõppeb 2018. aastal. Scheffer teatas aga Eesti Päevalehe küsimusele vastates, et Balti riigid ei peaks selle pärast üldse muretsema. “Meil on pikaajaline õhuturbe kava olemas. Ja ma ei näe vajadust, et te peaksite kulutama palju raha kallite hävituslennukite peale. NATO suudab seda ise pakkuda, sest tegemist on NATO õhuruumiga.”

Samas on laialdaselt teada, et Balti õhuruumi turvav NATO missioon on nii mõnegi liikmesriigi jaoks vähetähtis ning need näeksid parema meelega, et Eesti, Läti ja Leedu hakkaksid siiski ise sellega mingil ajal toime tulema.

Küberkaitse NATO-le oluline

Eile õhtul pärast Ilvese ja NATO peasekretäri kohtumist kinnitas viimane, et küberkaitse on kolme kõige olulisema Bukarestis tõstatava teema seas. “Liitlased hakkavad arutama NATO missioone Afganistanis ja Kosovos, alliansi laienemist ja küberkaitset,” kinnitas Scheffer.

Peasekretär toonitas, et Eesti panus Afganistanis on talle suure mulje jätnud. “Ma olen Eesti kontingenti isiklikult külastanud ja tean, et teie sõdurid teenivad ühes selle riigi kõige raskemas osas,” sõnas peasekretär.

Eile ilmnesid ka väikesed erinevused Eesti ja NATO peasekretäri hinnangutes neile riikidele, nagu näiteks Saksamaa, mis keelduvad lubamast oma sõduritel Afganistani kõige kuumemates paikades teenida. Ilves arvas otsekoheselt, et mida vähem selliseid piiranguid on, seda parem. Scheffer seevastu oli tunduvalt delikaatsem. “Muidugi peaks piiranguid vähendama, kuid samal ajal ei tohiks keskenduda ainult probleemidele, sest suures osas Afganistanis on läinud päris hästi,” arvas ta.