Maksu- ja tolliameti esindaja kinnitusel pole mitmekordistunud maamaksuga silmitsi seisvatel tallinlastel põhjust muretseda, et maksu tasumisega viivitamise korral kohe kodu või maatükk ära võetakse.

Maksu- ja tolliameti tulude osakonna juhataja Ruth Paade sõnul on maksuvõlglaselt kodu või krundi äravõtmine äärmuslik abinõu. “Selleni võib asi minna, kui võlgnik ei näita üles mingit soovi leida olukorrale lahendus,” ütles Paade.

Kui maksuteate saanud inimesel pole maksu tasumiseks raha, satub ta pärast 15. aprilli võlglaste nimekirja. Võlglastele saadab amet kõigepealt meeldetuletuse, andes ühtlasi märku, et põhivõlale lisandub iga päev 0,06 protsenti intressi.

Inimestega, kes ei reageeri meeldetuletusele ning hoiduvad halduriga ühendust võtmast ja ajatamisgraafikut koostamast, hakkavad tegelema võlanõudjad. Paade toonitas, et kuna maksu makstakse kolmes osas – aprillis, juulis ja oktoobris –, võib võlg tekkida korraga kolmandiku ulatuses.

Eesti Päevalehe üleskutsele reageerinud tallinlased arvasid, et maamaks on absurdselt suur, karistab eramajaomanikku ja sunnib omandit kaks korda välja ostma – esmalt panga, siis riigi käest.

Linn paneb maa teenima

Linlasi kurvastas, et maksutõus võib ahvatleda n-ö panna teenima sedagi maad, kus praegu sirguvad täiskasvanud puud. Lugejad tundsid muret, kust võtta maksmiseks raha ja jõudsid järeldusele, et tegemist on põlistallinlaste küüditamisega nende kodudest.

Riikliku pensioniseaduse alusel pensioni saavatel linlastel on Tallinna maa-ameti maa hinna osakonna juhataja Tormi Tabori sõnul õigus saada maksuvabastust kuni 700 krooni ulatuses.

Lisaks valmistab maa-amet ette volikogu määruse eelnõu, mille järgi nn 700-kroonise maksuvabastuse saajaid võiksid taotleda lisaks hüvitist summa ulatuses, mille võrra tänavune maamaks erineb 2001. aasta maksust. “Praegu üritame tõsiselt dokumendi 3. aprilli volikokku saada,” ütles Tabor.

Tabori sõnul võiks seadust muuta selliselt, et maksuvabastuse saajate ringi kuuluksid ka noored ja lasterikkad pered. Viimati taotles linn ebaõnnestunult 2006. aastal maksusoodustuse saamist kõrghaljastusega elamualadele. Kodude täielik maamaksust vabastamine pole teemaks olnud.


Kanalisatsiooni nimel?

•• Detsembris põhjendas Tallinna linnavalitsus maamaksu tõusu sellega, et kõrgema maksulaekumisega rajatakse Nõmme, Pirita ja teiste pealinna eramajade piirkondadesse 2011. aastaks korralik kanalisatsiooniühendus.

•• Mõni päev hiljem selgus, et väiksemate põiktänavate elanikud võivad jääda ka kolme aasta pärast kasutama kogumiskaeve, sest osa tänavaid oli lihtsalt Tallinna veevarustuse, reoveekanalisatsiooni ja sademevee rajatiste väljaehitamise kavast välja jäetud.

•• Abilinnapea Deniss Boroditš ütles, et tegemist on lisanimekirjaga ja lubas selle saata. Pärast mitut meeldetuletust teatas abilinnapea nõuniku vahendusel, et nimekiri on paberkandjal ja valdajad töölt lahkunud.

•• Päev hiljem selgus, et kanalisatsioonikava tänavate nimekiri pärineb aastast 2005 ning on täpsustamata.

Vaata ka: www.tallinn.ee/est/g816/