Kaitsevägi korraldas eelmise aasta lõpus plaanivälise riigihanke erinevate vaktsiinide ostmiseks, selgus riigihangete registri andmetest, kuhu teade vaktsiinide ostmise kohta ilmus eile.

Hankelepingu järgi oli vaktsiinide ostmine seotud missioonide või muu kiireloomulise sündmusega ning sõlmitud firmaga Tamro Eesti OÜ, mis 181 046 krooni eest varustas kaitseväge lepingu järgi koolera- ja malaariavaktsiiniga.

"Koolera vastu vaktsineeritakse nii Iraaki minevaid kaitseväelasi kui Põhjala lahingugruppi kuuluvaid kaitseväelasi," ütles kaitseväe keskapteegi ülem Lauri Bender Päevaleht Online’ile.

Kaitseväe pressiesindaja Ingrid Mühling lisas, et Põhjala lahingugrupp kui kiirreageerimisüksus pidi olema valmis 15 päeva jooksul suunduma Brüsselist kuni 6000 kilomeetri kaugusel asuvatesse kriisikolletesse, sealhulgas Aafrikasse. Viimane on aga kooleraohtlik piirkond ja seega tuli lahingugruppi kuuluvad kaitseliitlased ennetavalt vaktsineerida.

Vaktsiine jätkub kuni üheks aastaks

Deklaratsioonis esitatu ei ole Benderi sõnul erakordne hange, vaid eraldi tehtud ostude kohta esitatud deklaratsioon, mis otsustati tagantjärele avaldada, et näidata rahakasutust võimalikult läbipaistvana.

"Kaitseväe apteek teeb aastas kolm avatud hanget - vaktsiinid, tarvikud ja ravimid," ütles Bender. "Need katavad enamuse vajadustest ning hangetest väljajäänud nimetused või erakorraliselt tekkinud vajadused on tavaliselt väikese mahuga, mis ei küüni riigihanke deklaratsiooni esitamise (10 000 eurot) määrani."

Kaitseväe keskapteegi vaktsiinitagavara suurus oleneb konkreetsest nimetusest ja ulatub 4 kuu varudest kuni ühe aasta tagavaradeni. "Lisaks on varud igapäevaseks katkematuks tegevuseks olemas ka väljaõppekeskuste ja asutuste laatsarettides, millest tellitakse vaktsiine juurde juba enne ravimi otsasaamist," lisas Bender.