Harju Maakohus kohustas lõpetama seitsmeks aastaks mängufilmi "Magnus" avaldamise ja levitamise Eestis, Euroopa Liidus ja mujal, teatas Harju maakohus Päevaleht Online'ile.

Keeld hõlmab ka "Magnuse" levitamist kõikvõimalikes muudes vormides, sealhulgas DVD-l, veebilehekülgedel ja muude andmekandjate kaudu.

Möödunud aasta märtsis Harju maakohtusse esitatud hagiavalduse kohaselt sai hagejale 2006. aasta oktoobris teatavaks, et stsenaristi ja režissööri eestvedamisel on lähiajal valmimas mängufilm, mille stsenaarium põhineb hageja ja tema perekonna eraelus juhtunud tragöödial.

Filmi stsenaristi ja režissööri väitel oli toodetud mängufilmi stsenaarium nende endi väljamõeldud ning tegemist on reaalsetest isikutest inspireeritud, kuid siiski fiktiivsete karakteritega.

Kohus on seisukohal, et inimese identiteedi äratuntavusel võib piisata osalise informatsiooni edasiandmisest, millest sisuliselt huvitatud vaatajaskonna jaoks on identiteet otseselt äratuntav või seda saab kerge vaevaga järeldada.

Kõusaar: quo vadis, Eesti?

Inimese eraellu sekkumiseks peab kohtu sõnul olema selgelt põhjendatud ühiskondlik vajadus, kuid kohtu hinnangul ei toonud filmi autorid esile ühtki eraellu sekkumise mõistlikku põhjendust.

Kohus leidis, et kuigi põhiseaduse § 45 kohaselt tsensuuri ei ole, pole väljendusvabadus piiramatu.

Kaalunud ühelt poolt üldiste isikuõiguste kaitse vajadust, arvestades lahkunu mälestuse kestusega teda ümbritsenud sotsiaalses ruumis ja teisalt kunstivabaduse õigust, leidis kohus, et 7 aastat on proportsionaalne keelu aeg.

Otsuse peale võivad pooled esitada apellatsioonikaebuse Tallinna Ringkonnakohtule 30 päeva jooksul.

Kadri Kõusaar annab pikema kommentaari mõne tunni pärast kuid ütles siiski: "Ma ei teadnud, et Eesti aastal 2008 võrdub puna-Hiina või endise Nõukogude Liiduga."