Tallinnas asuva Vuti tänava elanike hirm, et uulitsat poolitav saja kümne kilovoldise pingega elektriliin võib olla aastate jooksul põhjustanud kuueteistkümne kohaliku vähki haigestumise, on pannud ka teisi linnakodanikke koduakende tagant kulgevatesse elektritraatidesse umbusuga suhtuma. Samal ajal peavad selle ala asjatundjad inimeste kartust kõrgepingeliinide ees täiesti alusetuks.

Vähi teke välistatud

Teisipäeval Eestit väisanud Soome kõrgepingeliine ja nendega seotud elektromagnetväljade mõju inimese tervisele uuriv Tampere tehnikaülikooli elektroenergeetika instituudi vanemteadur Tommi Keikko kinnitas meie teadlaste seisukohta. “Senini pole teaduses mitte ühtki tõestust ega näidet selle kohta, et elektriliinid kujutaksid inimese tervisele ohtu,” märkis Keikko, välistades ka selle, et kõrgepingeliinide lähedal elamine võiks soodustada vähi teket.

Tema kinnitusel võivad ohtlikud olla vaid liinid, mille elektri- või magnetväli ületab kehtivaid norme. Nii peetakse elanikele elektromagnetvälja ohutuks piiriks sada mikroteslat. “See marginaal on viis või rohkem korda alla selle määra, mis arvatakse inimesele ohtu kujutavat,” selgitas Keikko, lisades, et tervist hakkab mõjutama lubatud piirmäära viiskümmend kuni sada korda ületav magnetväli. “Sellistel puhkudel on täheldatud mõju närvisüsteemile: esinenud on lihaste tahtmatut tõmblemist ja valgussähvatusi silmis. Mõju kaob jälgi jätmata kohe, kui väljast lahkuda. Organismis välja mõju ei säili.”

Eestis jäävat aga kõikide elektriliinide elektri- ja magnetväljad mitu korda normidega paika pandust allapoole. Keikko osutas, et vaid otse kolmesaja kolmekümne kilovoldise pingega liini all võib elektriväli küündida enam kui pooleni kehtestatud piirmäärast. Vuti tänaval oleva saja kümne kilovoldise pingega elektriliinid olevat selle kõrval päris süütud.

Oma sõnade kinnitamiseks tegi Keikko kaasavõetud spetsiaalsete mõõtmisvahenditega mõõtmisi. Kui Harku alajaamas ulatus elektromagnetväli 20 mikroteslani, siis otse Vuti tänava kõrgepingeliini all küündis aga traatide väli sajast lubatust vaid 1,4 mikroteslani. Eramute väravate ja majauste juures ei ületanud see näitaja arvu 0,5.

Pardel suure magnetväljaga

•• TTÜ energeetikateaduskonna elektroenergeetika instituudi

direktori abi Tiit Metusala märkis, et liinidest mitu korda suurema magnetvälja (isegi suurema kui sada mikroteslat) võib leida pea igast kodust, näiteks pardlist. Ta tõi suure magnetväljaga asjadena välja veel mobiiltelefoni akulaadijad, fööni, tolmuimeja, pesumasina ja televiisori. “Samal ajal on väli suur ainult neile üsna lähedal,” märkis ta.

•• Huvitava faktina nimetas ta asjaolu, et luminofoorlambid hakkavad tugevamates väljades põlema. “Nii kasutatakse neid lampe elektriliinide külge riputatutena lennujaamade lähedal lennukite hoiatamiseks,” sõnas ta.