Eile võttis parlament vastu ringhäälinguseaduse muutmise seaduse, mille peaeesmärgiks on eelnõu algatajate sõnul digitaaltelevisioonile ülemineku kiirendamine. Samas vabastab seadus kaks eratelekanalit loamaksust, mis kehtestati aastaid tagasi Eesti Televisioonist reklaami väljaviimise eest.

Rahvaliidu fraktsiooni kuuluv Villu Reiljan nimetas ringhäälinguseaduse muutmise seadust koguni Kadastiku eelnõuks (Postimehe ja Kanal 2 omanikfirma Eesti Meedia juhi Mart Kadastiku järgi – toim). Reiljani sõnul on kahetsusväärne, et lisaeelarve menetlemise käigus ei arvestatud ainsatki opositsioonierakondade esitatud ettepanekut kohalike omavalitsuste ja sotsiaalsfääri toetamiseks. “Me kingime kahele firmale 25 pluss veel 25 miljonit ja selleks on riigil raha küll!” lisas Reiljan.

Ka parlamendi kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg ütles, et praeguses majanduslikus olukorras ei tohiks puistata riigieelarvet sellisel viisil ning tuletas meelde, et kehtiva ringhäälinguseaduse järgi peaks rahvusringhääling telepildis edastama kahte kanalit, mida aga seni rahapuudusel teha ei saa.

Reformierakonna fraktsiooni liikme Helmer Jõgi sõnul on kahetsusväärselt pandud ühte patta loamaksu kaotamine ja digitelevisioonile ülemineku kiirendamine. “Täna ei saa enam kanalitelt raha võtta, kui enamikult ei ole võetud ja enamik on saanud oma load tasuta, ja me seame selle seadusega kanalitele ka uusi kohustusi,” viitas ta, et osalt kanalitelt tasu ei võeta.

Positiivse kajastuse lootus

Meediaärimees Hans H. Luige hinnangul on eratelekanalite loamaksu kaotamise plaan seotud poliitikute sooviga valimiste eel eratelekanalitele meeldida ja oma tegemistele positiivset meediakajastust saada.

Uudistesaatele “Aktuaalne kaamera” antud intervjuus ütles Luik, et kuna tuleval aastal toimuvad Eestis kohalikud ja europarlamendi valimised, on erakonnad hakanud eratelekanalitele soodsaid otsuseid tegema, mis panevad rahvusringhäälingu raskesse seisu.

“Tegelikult on ikka nii, et kui erakonnad tahavad toetada neid kommertskanaleid, võtku oma rahakotid ja toetagu,” arvas Luik.

Herkel: ministeeriumi tööõnnetus

•• Ringhäälingunõukogu liikme Andres Herkeli hinnangul oli telekanalitele tehtud kingitus kultuuriministeeriumi tööõnnetus.

•• “Digiedastusele tuleb kindlasti üle minna, kuid arusaamatu on see, et kui riigil pole rahvusringhäälingu digitaliseerimiseks raha, minnakse eratelekanalitele appi,” lisas Herkel.

•• “See eelnõu sündis kultuuriministeeriumis ja minu jaoks pole siiani selge, kuidas nad tulid sellele ideele, et kaotaks loatasu ära,” lisas Herkel.

•• Herkel ütles, et kultuuriministeeriumil, valitsusel ja parlamendil tuleb leida lisaraha ETV2 kanali avamiseks, et mitte anda teistele kanalitele eelist.