Õppeaasta alguses on TTÜ-l pakkuda mulluse 1800 majutuskoha asemel vaid 869 kohta, kuna kahe ühiselamu renoveerimine käib veel täie hooga. Esimene maja peaks valmima selle aasta novembriks, teist maja aga alles lammutatakse ning see valmib 2009. aasta teises pooles.

Esmakursuslastele tähendab see ühiselamukohast ilmajää-mist kuni uue maja valmimiseni.

“See probleem ei puuduta mitte ainult esmakursuslasi, vaid ka teisi TTÜ tudengeid, kes on hetkel ootejärjekorras või elasid lammutamisele läinud ühis-elamus,” ütles tehnikaülikooli üliõpilasesinduse juhatuse esimees Heiki Beres.

TTÜ majutusspetsialisti Merle Lauti sõnul on tudengitele pakutava eluaseme olukord hullem kui kunagi varem, sest tegu oli suurte ühiselamutega – üks mahutas 350 ja teine 550 inimest. Lauti ütles,  et esindus paneb need esmakursuslased, kes ühiselamukohta siiski taotlevad, pingeritta. Selles arvestatakse tudengi elukoha kaugust ja sissesaamise tulemusi.

Üliõpilasesindaja Beresi sõnul poleks kasarmu tüüpi ühiselamuid elamiseks mittesobivuse tõttu enam kauem kasutada saanudki. “Osalt on selline olukord tekkinud ka seetõttu, et riik venitas aastaid Tallinna üliõpilaste majutustingimuste parandamiseks vajaliku rahasüsti tegemisega,” ütles ta.

Euroliit raha ei anna

Üliõpilaskondade liidu esimehe Joonas Pärensoni sõnul on Eestis rajatud ühiselamukohti vaid kümnele protsendile tudengitest ning enamasti on need kehvas seisukorras või tudengitele kallid. “On väga kahju, et raha ühiselamute renoveerimiseks ei leitud ka Euroopa struktuurifondidest,” ütles ta.

Pärensoni arvates tuleks ühiselamuid kindlasti juurde ehitada. Samuti on tekkinud ebanormaalne olukord, kus tudengite õppetoetus on väiksem kui eluasemele tehtavad kulutused. Sügisest võib ühiselamukoha hind veelgi tõusta. “See aga tähendaks, et hinna poolest konkureeriksid need juba üürikorteritega,” lisas Pärenson.

TTÜ üliõpilasesinduse arvates näitas eelmise aasta kogemus, et kõigile ühiselamus elamine ei sobigi ning paljud leiavad koha üürikorteris.

Probleeme on ka teistel ülikoolidel

•• Tallinna ülikoolil on kaks ühis-elamut – renoveeritud 440-kohaline Karu tänaval ja 330-kohaline Pärnu maanteel. Üliõpilaskondade liidu esimehe sõnul on renoveeritud majas kohad täis ning esmakursuslased suunatakse septembris Pärnu maantee ühiselamusse, kuid kõik tahtjad ei mahu sinnagi.

•• Tartu ülikoolis on teiste ülikoolidega võrreldes ühiselamukohti oluliselt rohkem. Üliõpilasküla majutusjuhi Janika Hango sõnul on järjekorras küll 495 inimest, kuid suuremal osal neist on elukoht olemas ja oodatakse parema koha vabanemist. Need esmakursuslased, kes varakult oma eluaseme peale mõtlevad, peaksid saama ka majutatud.

•• Eesti kunstiakadeemia ühis-elamus on 90 kohta ja uueks õp-peaastaks vabaneb neist ligi 15.