Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudil on plaanis renoveerida ligi kaheksa miljoni krooni eest kalalaev Salme, et kohandada see teadusuuringute tegemiseks.

Mereinstituudi direktori professor Jüri Elkeni sõnul soetas ülikool 1974. aastal Taanis ehitatud kalalaeva AS-ilt Saare Rand juba 2006. aastal. Tegemist on 31,2 meetri pikkuse, 7,2 meetri laiuse ja 2,59-meetrise süvisega alusega, millelt eemaldati kalapüügivarustus. Praegu on laevaruumid ajutiselt kohendatud laboriseadmete paigutamiseks, mullu tehti esimesed 50 päeva okeanograafilisi teadusuuringuid.

“Ülikoolil oli laeva soetamine plaanis juba 2005. aasta juulis ning mullu otsustati projekti rahastamine mõnevõrra vähendatud mahus,” kommenteeris Elken aluse renoveerimist. Laeva ümberehituseks on Elkeni sõnul projekti eelarve järgi ette nähtud 7,5 miljonit krooni ja ülikool on lubanud oma vahenditest osa juurde maksta.

Ümberehituse käigus saab laev laborid, nõupidamisruumi, kajutid ja laoruumid. Alusele paigaldatakse uuringuteks vajalikud mehhanismid ja ankrud ning rajatakse vajalikud tehnosüsteemid. “Pärast ümberehitust peab laev olema suuteline tegema 18 inimesega pardal ilma sadamasse tulemata okeanograafilisi ja meregeoloogilisi uuringuid vähemalt viie merepäeva vältel,” ütles Elken.

Aluse meeskonna suuruseks on planeeritud kuus inimest, kellele lisandub teadustöö perioodil kuni 12 ekspeditsiooni liiget. Välitööde ajal hakkavad laeval õppepraktika eesmärgil tööle ka loodus- ja tehnikateaduste eri-alade üliõpilased, eriti magistrandid ja doktorandid. Talvel seisab laev Roomassaare sadamas ja tööde perioodil peamiselt Tallinna Lennusadamas.