Eile südapäeval alustas rahvusringhääling (ERR) oma uue digikanali ETV2 proovisaadete edastamist. Uue telekanali kättesaamisega ei pidavat olema probleeme neil televaatajail, kes on suuremate kaabeloperaatorite, Elioni, Starmani ja STV kliendid. Viasat kanalit ETV2 ei vahenda, kuna satelliidi kaudu üleslaadimine on kulukas, ent otsitakse võimalusi seda ikkagi teha. Soovist uut kanalit edastada on teatanud ka Telset.
Eile, kolm tundi pärast proovisaadete edastamise algust ei saanud me toimetuses Starmani klientidena ETV2 pilti veel ette. Probleem ei olnud aga teleri häälestamises, vaid selles, et Tallinnas ei näe uut kanalit ilma digiboksita. STV kliendid aga nägid ETV2 kanalit.
“Tallinnas on ETV2 ainult digi-TV paketis kahel põhjusel: soovime sellega propageerida digitaaltelevisioonile üleminekut; Tallinnas puudus vaba koht kanali lisamiseks analoogtelevisiooni ning selle lisamine Kodu kaabel-TV paketti oleks tähendanud mõne kanali edastamise peatamist,” põhjendas Starmani turundusjuht Henri Treude.
Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul jääb tehnilistel põhjustel ETV2 programm nägemata veerandil Eestimaa teleperedest, kuna analoogvõrgus seda kanalit ei ole. Ka Viasati kliendid ei näe seda. Kõik ülejäänud näevad ETV2, kui nad on mõne kaabelvõrgu kliendid. Et Tallinnas Starmani kliendid seda ei näe, on operaatori ja ETV läbirääkimiste asi. “Kui oled nende klient, küsi, miks nad seda ei näita, ja vaheta teenusepakkujat,” soovitas Pihel.
STV tootmisjuhi Aleksander Kaasiku sõnul lülitasid nad ETV2 oma analoogvõrku eile; digipaketis, mille omanikke on väga vähe, oli uue kanali signaal juba 1. augustist. Digipaketi klient ETV2 kanali vaatamiseks olema ei pea. Tallinnas leiab ETV2 analoogvõrgu sotsiaalpaketis (10 kanalit) TV6 asemelt (sagedus 175,25 MHz), TV6 pandi aga täispaketti.
ERR-i pressiesindaja Anneli Tõevere-Kauri sõnade kohaselt on rahvusringhäälingu teine kanal kuni 8. augustini eetris proovipildiga. See sisaldab spordiuudiseid, olümpiamängude kava ja infot kanali vastuvõtu kohta. Olümpiamängude ajal kajastab ETV Pekingi olümpiamänge kahel kanalil. Põhikanalil on eetris enamik ülekandeid, kus võistlevad Eesti sportlased, ETV2 näitab peamiselt neid võistlusülekandeid, mis ei mahu põhikanalile ja mille pikkust on tavaliselt raske ette planeerida.


ETV2-e NÄEB

Levioperaatorid

Kaabellevi
STV kliendid:
Tallinnas sotsiaalpaketis, kanal nr R6
Tartus sotsiaalpaketis, kanal nr R12
Pärnus sotsiaalpaketis, kanal nr R11
Rakveres sotsiaalpaketis, kanal nr R12
Narvas baaspaketis, kanal nr SR19
Starmani kliendid:
Tallinnas Digi-TV paketis (26. asukoht);
Sillamäel, Tartus, Rakveres, Pärnus, Viljandis, Võrus, Valgas, Haapsalus, Kuressaares KODU Kaabel-TV paketis programmi Cartoon/TCM asemel;
Paides, Põlvas, Jõgeval, Põltsamaal, Kohilas, Paldiskis KODU Kaabel-TV paketis programmi Euronews asemel

Elioni kliendid:
Elioni DigiTV-s 44. asukoht, alates 1. septembrist 4. asukoht

Telseti kliendid:
Läbirääkimised alles käivad, Telset on teatanud soovist ETV2 edastada, täpsem info Telsetist.

Emori 1. kvartali baasuuringu põhjal on Eestis 312 000 peret, kes hakkavad nägema ETV2 kanalit.
Teleperekondade arv Eestis on 565 000.

Digilevi – levikaarti vaata www.levira.ee.

Allikas: ERR