Homme astuvad riigimehed Kirbla kalmistule, et sängitada kodumulda neist veelgi tähtsama mehe, pöördelistel aegadel Eesti Vabariigi peaministri ja presidendi ametit pidanud Jüri Uluotsa põrm.

Jüri Uluotsa, tema abikaasa Anette ja poeg Eriku põrm jõudis Rootsist Stockholmi Metsakalmistult Eestisse 13. mail ning sängitatakse nüüd kümmekonna kilomeetri kaugusel kodutalust Kirbla kiriku kõrvale perekonna hauaplatsile.

Kirbla kalmistu tee ja parkla läikisid neljapäeval vihmast – vallavalitsus oli lasknud need kiiruga asfalteerida. See oli majandusministeeriumi nõue, et tee ja parkla tuleb, nui neljaks, matusteks korda teha.

Lihula vallavanema Anu-Lii Jürmani sõnul kulus ootamatuks teeremondiks 968 000 krooni, kuigi vallal selleks raha ei olnud. Kogu Lihula valla tänavune eelarve on natuke üle 53 miljoni krooni.

“Tegime majandusministeeriumile taotluse, et nad aitaks sellist ettearvamatut vajadust lahendada,” ütles Jürman. “Tegelikult on meil olemas ainult ministri kiri, et juhul kui oleme tee valmis teinud, siis on võimalus, et 2009. aasta valla teehoiu rahale lisatakse see ettenägematu kulu.”

Kirikulgi ootamatud kulud

Parklast edasi viiv muldrada oli neljapäevases vihmas porist libe – selle korrastamiseks vallal enam raha võtta ei olnud. Majandusministeerium oli lubanud mõnekümnemeetrise kõnnitee remondiraha kõige paremal juhul siis, kui vald on ülejäänud ligipääsuteed korda teinud.

Tseremoonia tõi ootamatuid kulutusi ka Kirbla kiriku kogudusele. Vallavanema hinnangul kulus kogudusel umbes 70 000 krooni uste ehituseks, pinkide korrastamiseks ja muuks remonditööks.

Neljapäeval seisid kirikupõrandal tööootel ehitusmehe tööriistad, sealsamas kõrval ootas korjanduskarp tähtsaid külalisi.

Korjanduskarbi sisust ei jätku aga sugugi koguduse remondikulu katmiseks. “Kirikus tegime töid sammhaaval, aga nüüd tuli korraga mitu sammu teha. Seda on korraga palju,” ütles Jürman.

Riigimees

Jüri Uluots

peaminister ja president

•• Sündis 13. jaanuaril 1890 Kirbla vallas.

•• Oli Eesti Vabariigi peaminister 12. oktoobrist 1939 kuni

21. juunini 1940.

•• 21. juunist 1940 kuni surmani oli Jüri Uluots Eesti Vabariigi peaminister presidendi ülesandeis.

•• Uluots suri 9. jaanuaril 1945 raske haiguse tagajärjel Stockholmis.