Soolalao esine, Mere puiesteeni ulatuv ala on hoonestamata ja vääriks arhitektuurimuuseumi direktori Karin Hallas-Murula sõnul ainulaadset urbanistlikku parki.

“Ala vajab kordategemist juba ammu, on piinlik, et see on siiani korrastamata,” ütles Hallas-Murula, kelle sõnutsi on pargi rajamiseks arhitektuurimuuseumi eelarvesse tulutult raha küsitud juba mitu viimast aastat.

29. septembril kuulutati poole hektari suuruse maa-ala kordategemiseks välja ideevõistlus, ala on keelatud hoonestada. “Kavandatav park peaks esile tõstma muuseumi põhihoone, samuti võiks sellest pargist alata juba muuseumi väliekspositsioon,” sõnas Hallas-Murula. Ta avaldas lootust, et park on valmis 2011-ndaks ehk kultuuripealinna aastaks.

Tallinna linnaarhitekti ja võistluse žürii liikme Endrik Männi sõnul toetab linn muuseumi initsiatiivi. “Avalik, majadevaheline linnaruum on praegu Tallinna suurim probleem. Samuti on Mere puiestee ja Admiraliteedi basseini vaheline liiklussõlm Tallinna ohtlikem, kindlasti suudaks park ala korrastada ja inimeste liikumise kaootilisust vähendada,” leidis Mänd.

Urbanistlik park on Männi sõnutsi looduspargi vastand ning pigem arhitektoonilist kui haljastuslikku laadi.

Peab olema vandalismikindel

Kõrge piire keelatud

Alale ka parkla

•• Oluline aspekt, mida tuleb ka­van­datava pargi ning selle elemen­tide konstruktsiooni ja ma­ter­jali puhul arvestada, on vandalismikindlus. Ala ümbritsemine (kõrge) piirdega ei ole soovitatav, kuid lubatud on osaline kahe­ta­san­dilisena väljaehitamine. Soo­vi­ta­tav on asendada praegused tä­na­vavalgustid kohasemate ja nüü­disaegsematega. Säilima pea­vad peamised jalakäijate üle­käiguteed Soolalao eest Admiraliteedi ja Rotermanni poole. Ka­vand peab pakkuma lahenduse ka võimalikule reklaamielemen­dile Mere puiestee otsas.

•• Alale peab mahtuma ka parkla üheksale-kümnele sõiduautole ja ühele-kahele bussile.