Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel rääkis Päevaleht Online’ile, et Eesti hävitab Iirimaalt toodud mürgikahtlusega sealiha ning selle hüvitab Iirimaa. Valmisolekut liha tagasi võtta kinnitas Iirimaa juba enne eilset Euroopa Liidu peaveterinaararstide kohtumist Brüsselis.

Pärteli sõnul tehti lihale enne hävitamisotsust testid, et teada saada, kas Eestisse toodud liha on dioksiinidega saastunud. Pärtel rääkis, et Iirimaal oli saastunud vaid 10% lihast, mistõttu on suur tõenäosus, et Eestisse toodi täiesti puhas liha.

Sõltumata kolme nädala jooksul tulevatest tulemustest hävitatakse kõik 68 tonni külmutatud liha, mille käitlemine peatati esmaspäeval. Hävitamiseks on Pärteli sõnul vaid üks viis. Külmutatud liha purustatakse, kuumutatakse seejärel 133 kraadini, et tekiks lihakondijahu, mis põletatakse. „Mitte midagi ei jää alles, ainult veidi tuhka.“

Pärtel täpsustas dioksiiniga saastunud liha söömise mõju, tema sõnul oleks 25 kilogrammi kaaluval inimesel täiesti kahjutu süüa pool kilo ning 75 kilogrammi kaaluval inimesel 1,5 kilogrammi sealiha päevas. „Kuna liha läks peamiselt laiali läbi toitlustusfirmade, siis peaks see kinnitama, et muretsemiseks pole põhjust.“

Veterinaar- ja toiduamet hakkab Pärteli sõnul täna ühendust võtma ettevõtjatega, et neid liha hävitamisest teavitada.