Kaitseministeeriumi püstitatavat Vabadussõja võidusammast on tabanud uus probleem. Nimelt muutuvad mingil seletamatul põhjusel osa klaaspaneele kollaseks ja nende toon ei sarnane enam kuidagi soovitava jääkristalse tulemusega.

Samba autor Rainer Sternfeldt kiitis Päevalehele klaasi struktuuri, kuid tõdes muret värviga. „Minu arvates on klaasi struktuur väga hea, aga mis puudutab värvust, siis olid mõningad probleemid. Tuleb veel arutada, mis edasi saab,” rääkis Sternfeldt. „Mõnes klaasis oli rohkem mulle, mõni ühte tooni, mõni teist tooni,” tunnistas ta otsesõnu probleeme samba tooniga.

Kuna samba kolletumine toimub lausa inimeste silma all, on tekkinud autoreil mure, mis saab edasi. „Palusime tšehhidel saata sertifikaadid, milline on nende klaaspaneelide täpne segu – vajame kõikide komponentide sertifikaate,” kirjeldas Sternfeldt värvimuutuse põhjuste kohta alustatud uurimist. Tema sõnul pole klaaspaneelid valmistanud Tšehhi firma Sans Souci sertifikaate veel saatnud. „Nad ei ole konkreetset kuupäeva öelnud, aga lähiajal sertifikaadid tulevad.”

Kui ei sobi, võetakse maha

Kuigi samba autor tunnistas klaaspaneelide värvi probleemi, eitas kaitseministeerium seda täielikult. „Klaaspaneelid vastavad esialgsel hinnangul kokkulepitule. Sellest tulenevalt [värviga] toodud probleeme ei esine,” teatas ministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunt resoluutselt.

Esialgu pole kellelgi võimalust samba kolletumist hinnata, sest klaaspaneelidega kaetud sammas on mähitud mitmekordsesse tihedasse kilesse ja vooderdatud vineerplaatidega. Sternfeldtki rääkis, et nägi klaaspaneele viimati üks päev enne seda, kui kile peale pandi.

Värviprobleem pole aga lihtsalt väike tagasiminek. See võib tähendada, et klaasid tuleb maha võtta ja uutega asendada. „Tahame parimat lahendust. Kui selgub, et sertifikaatidega on mingi jama, siis minu meelest Eesti rahvas ei tohiks seda aktsepteerida,” arvas Sernfeldt. Ta lisas, et autorite seisukoht on ühene: sammas peab tulema selline, nagu autorid soovivad. „Kui ei sobi, siis võetakse sammas loomulikult maha!”

Sambaklaasiga on seotud veel üks pikantne detail. Nimelt on paneelide lähedasel vaatlemisel selgunud, et neis leidub asju, mida seal ei peaks olema. „On ilmnenud, et üksikutes klaaspaneelides esineb pisikesi võõrkehi, mis on nähtavad nende paneelide detailsel ja väga lähedalt uurimisel,” tunnistas Meeli Hunt. Päevalehele on teada, et ühest juba sambale paigaldatud paneelist on leitud näiteks suitsukoni ja nöörijupp. Praegu kaalub ministeerium huvitavate lisanditega paneelide  väljavahetamise võimalust.

Sans Souci ei leidnud sel nädalal mitte ühtegi hetke, et tekkinud küsimusi kuidagi kommenteerida. Nädala alguses olid ettevõtte juhid väidetavalt haiged, siis komandeeringus ja eile paluti juba saabunud jõulude tõttu jaanuaris uuesti pöörduda. Ühtaegu  ei ole ettevõte ikka veel valmis saanud samba ristiosaga.

Ministeeriumi kannatus hakkab katkema

•• Kaitseministeeriumi uus kantsler Riho Terras saatis teisipäeval võidusammast rajavale Tšehhi ettevõttele Sans Souci ametliku kaebekirja, mis on selge märk, et tšehhide tööstiil on ametnike kannatuse viimse vinnani pingule tõmmanud. Dokument on loomulikult tehtud asutusesiseseks saladuseks.

•• Ministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunt sõnas siiski, et kirja sisu puudutab tšehhidega tekkinud probleeme tähtaegadest kinnipidamisel, mõningaid ehitustehniliste detailidega seotud küsimusi ja puudusi projektdokumentatsioonis. „Tegemist on tähelepanu juhtimisega kitsakohtadele ja võimalikele riskidele,” iseloomustas ta seda dokumenti. Kuid siiski möönis Hunt, et saadetud kiri rajaneb loomulikult kaitseministeeriumi ja Sans Souci vahelisel lepingudokumentatsioonil.

•• Viimane tunnistus näitab, et ministeerium on tegelikult lasknud käiku lepingus sätestatud rikkumismenetluse, mille pinnalt tekib alus hakata tšehhidelt hüvitist nõudma või leping kogunisti lõpetada.

•• Avalikult usub ministeerium siiski, et küsimused võiksid veel laheneda.