Loomakasvatustoetuste taotlusvoor kestab tänavu 2. märtsist 20. märtsini, samal ajal saab taotlusi esitada ka e-PRIAs. Taotlusvooru alguseks avati PRIA maakondlikes teenindusbüroodes spetsiaalsed e-PRIA kliendiarvutid, kus vajadusel juhendavad taotlejaid koolitatud klienditeenindajad, teatas amet.

PRIA tuletab klientidele meelde, et PRIA teenindusbüroosse e-taotlust täitma tulles tuleb kindlasti kaasa võtta oma ID-kaart koos vajadusel uuendatud paroolidega või pangakoodid, sest nende abil käib kliendi isiku tuvastamine e-portaalis. Samuti tuleb hoolikalt jälgida taotluses kõigi osade täitmist, et ühtegi lahtrit tühjaks ei jääks. Samaaegselt taotlusvooruga toimub ka e-PRIA kliendilepingute uuendamine.

e-PRIA kasutajatel paluti täita ka tagasiside küsitlus, vastuseid on laekunud tänaseks 281. Neist selgus, et:

* e-taotlusi esitanutest on üle 1/3 esmakordsed e-taotlejad, ülejäänud esitavad elektroonilise taotluse loomakasvatustoetuste saamiseks  juba mitmendat korda (esmakordselt oli see võimalik juba 2007. aasta kevadel).

* Peamised infoallikad e-PRIA kohta on klientide jaoks PRIA kodulehekülg (www.pria.ee), otsepostitatud eritükised ning nädalaleht Maaleht.

* e-kliendid on taotluste täitmisel väga oskuslikud, ligi 50% taotlejatest mainis, et nad ei vajanud mingisugust lisaabi e-taotluste täitmisel. Ligi 30% taotlejatest said suurt tuge e-PRIA elektroonilisest kasutusjuhendist, mis on üleval nii PRIA koduleheküljel kui e-PRIA portaalis.

* 55% e-klientidest hindab e-PRIA kasutajamugavust väga heaks, 34% heaks. Kõige keerulisemaks hindasid vastajad portaali menüüs vajaliku teabe ülesleidmist (15%) ning portaali sisenemist (14%).

* 90% e-taotlejatest soovib ka edaspidi oma toetusavaldused esitada e-PRIA kaudu. 72% nendest on lisaks toetusttaotluste esitamisele kasutanud ka teisi e-PRIA teenuseid (loomadega seotud e-dokumentide esitamine, oma taotlustega seotud finantsseisude vaatamine jt).

PRIA alustas loomakasvatustoetuse taotluste vastuvõttu tänavu mõned nädalad varem kui eelmistel aastatel ning toetuste määramiseni soovime jõuda hiljemalt maikuu lõpuks. Eeldatav loomakasvatustoetuste taotlejate arv on kokku umbes 6000, mullu esitas toetustaotluse e-PRIAs viiendik taotlejaist.

Sarnaselt möödunud aastaga saab taotleda viit toetust: ammlehma ja ute kasvatamise täiendav otsetoetus, nn tootmisest lahtiseotud ehk referentsaastal kindlaks tehtud ühikute alusel määratavad ute, veise loomühikute ning piima tootmiskvoodi põhised otsetoetused.