Rahandusministeeriumi pressiesindaja kinnitas Päevaleht Online´ile, et seni pole ministeerium valitsuselt veel mingeid juhiseid muutmiskava teostamiseks saanud. Küll aga on suve poole plaanis arutada võimalikke III samba muudatusi.

"Rahandusministeeriumis käivad küll arutelud III pensionisamba teemal, kuid peamiselt siiski seoses eripensionide süsteemi ümbervaatamisega. Samuti on eelkõige arutlusel tööandjatele sissemaksete tegemise võimaldamine III sambasse oma töötajate eest," selgitati ministeeriumist.

"Analüüsime hetkel, kuidas III pensionisamba tänane süsteem on ennast õigustanud ning kuidas seda vajadusel ajakohastada. Meil ei ole kavas siduda III samba väljamakseid vanaduspensionile minemisega, vaid pigem muuta süsteem senisest veelgi paindlikumaks."

Aripaev.ee andemetel on riik plaani pidamas, kuidas ühildada sambast väljumise tähtaeg kehtiva vanaduspensioni ajaga ehk tänase seisuga 63. eluaastaga. III sambast saab elukindlustuse kaudu sõlmitud pensionilepingust väljuda täna kehtiva seadusandluse põhjal viie aasta pärast, kuid mitte enne 55. eluaastat.

Täna maksustab riik III samba ühekordseid väljamakseid 10% väljamakstavast summast ning 0% kuu- ja kvartalimaksete korral kuni eluea lõpuni. Väidetavalt plaanib riik muuta maksustamist nii, et ühekordsel väljavõtmisel oleks maksumääraks kehtiv tulumaksumäär (tänase seisuga 21%) ning 10% kuu- ja kvartalimaksete korral kuni eluea lõpuni.

Padar: see on täiesti uus uudis

Rahandusminister Ivari Padari sõnul ei ole tema III samba suurtest muutmisplaanidest midagi kuulnud.

"See on täiesti uus uudis," kommenteeris ta Päevalehele. "Täiesti ausalt, ühtegi arutelu pole meil sel teemal olnud. Küll oleme arutanud teise sambaga seonduvat," selgitas Padar.

Laar: III samba kallale valitsus ei lähe

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar kirjutab oma blogis, et juba II samba sissemaksete peatamine on väga valus ja arvukalt riske sisaldav otsus, kolmanda samba kallale mineku korral ei jääks Eesti usaldusväärsusest aga midagi järele.

"Võin IRL-i esimehena kinnitada, et III samba kallale valitsus ei lähe. Mul on seda lihtsam teha, et seda küsimust pole koalitsioonis ka arutatud. Kui mõni ametnik või poliitik neid mõtteid oma peas hellitanud ka on, siis valitsus pole midagi sellist otsustanud," kinnitas Laar. "Sedalaadi mullid tekitavad paraku parajat segadust ning suurendavad hirme, mida meil on selletagi palju. Olen veendunud, et samal seisukohal on ka meie koalitsioonipartnerid."


Möödunud nädalal teatas peaminister Andrus Ansip, et ühe kokkuhoiukohana näeb ta II pensionisamba riigipoolsete sissemaksete külmutamise kaheks aastaks.