„Lugupeetud tallinlastele” adresseeritud kiri algab linnapea tõdemusega, et talle on viimasel ajal saabunud palju murelikke telefonikõnesid ja kirju, kus inimesed küsivad ärevalt, kas tõesti kavatsetakse nende pensione kärpida. Järgmistes linnavalitsuse blanketile trükitud ridades kinnitab Savisaar rasvases kirjas, et „otseselt ei julgeta Teilt raha vähemaks võtta – aga Ansipi valitsus võib maksustada teie pensioni!”.

Pentus andis idee

Linnapea sulest tuleb teisigi julgeid väiteid: „Praegu kinnitavad reformarid suuresõnaliselt, et valitsus ei plaani pensione kärpida. Enne valimisi ei julge nad muidugi muud laulu laulda, aga pärast 18. oktoobri valimisi ei pidurda neid enam miski,” prognoosib Savisaar kurjakuulutavat stsenaariumi. „Võtke mu sõnu tõsiselt!” kuulutab linnapea.

Linnapea sai enda sõnul kirja saatmise idee oma ühelt vastaskandidaadilt, reformierakondlasest Keit Pentuselt, kes saatis kõigile lasteaedadele ja ka vähemalt osale nende töötajatele riigikogu blanketil kirjad, kus heitis linnavalitsusele ette vähest tähelepanu lasteaedadele. Kirjad olid laiali saadetud riigikogu kantseleist. „Kui ma juhtisin sellele ühe ajakirjaniku tähelepanu, siis ta vastas, et küllap Pentus täitis oma ametikohuseid ja selgitas inimestele oma suhtumist Tallinna linna poliitikasse. Nii minagi,” sõnas Savisaar.

Kui Päevaleht tundis huvi, kui palju pensioniteemaliste kirjade postitamine maksma läks, vastas linnapea, et kirjade väljasaatmine jätkub ning seetõttu on kuludest veel vara rääkida. Kui võtta aluseks Päevalehe varasemad arvutused, mis tehti linna abipaketist teavitamise kohta, siis on ühe teatise arvestuslik hind 6,62 krooni. Arvestades, et linn saab suurelt hulgalt postisaadetistelt soodustust ja kiri saadetakse kõigile ligi 80 000-le Tallinna pensionärile, saame kirjakampaaniale kulunud maksimumsummaks 480 000.

Valdek Mikkal, Eesti pensionäride ühenduste liidu juhatuse esimees ja TTÜ emeriitprofessor ütles, et liidu liikmeid tabas kirja saades hämmeldus. „Minu meelest on sellega ületatud kõik piirid, säärane käitumisviis on meie pensionäridele vastuvõetamatu,” märkis ta.

Ootab bussi Lasnamäel

•• Eile pandi Lasnamäele Majaka bussipeatusse üles plakat kirjaga „Edgar Savisaare ootekoht”. Linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kommenteeris ise asja järgmi­selt: „Käin seal iga päev, kui vähegi on aega, valimismaterjale jagamas. Seal ootan mina inimesi ja seal on võimalik ka mind oodata,” ütles ta. Savisaar sai idee enda sõnul IRL-i esimehelt linnapeakandidaat Mart Laarilt. „Kui see ei ole välireklaam, siis ei saa ka minu ootekoht kindlasti seda olla,” lisas Savisaar.

•• Eile lõppenud Tallinna varivalimised kooliõpilaste seas võitis aga kolmandikuga häältest Reformierakond (32 protsenti). Ligi veerand (23 protsenti) õpilastest eelistas Isamaa ja Res Publica Liitu ning viiendik (19 protsenti) Keskerakonda.

Kommentaar

Jüri Saar, Tartu ülikooli kriminoloogiaprofessor

Ega see põhimõtteliselt korrektne pole, et Tallinna linnavalitsus maksab pensionäridele mingit raha. Üks Eesti pensionär saab teatava rahasumma ainult seetõttu, et ta on kusagile sisse kirjutatud, ja teine ei saa? See on ju tegelikult absurdne, sama hea, kui näiteks kõikidele Tallinna Jüridele makstaks 1000 krooni selle eest, et ta nimi on Jüri ja et ta elab Tallinnas. Kas volikogu on üldse pädev sellist otsust tegema, sest makstakse ju sisuliselt hääle eest?

Peamine probleem on seotud eetikaga, sest otsitakse pidevalt kõve­raid kõrvalteid, mille kaudu kehtestatud reeglitest ja nende mõttest kõrvale hiilida.

Kes peab ütlema, milliseid seadusesätteid on rikutud, pole päris selge. Võib-olla peaks mõni Tallinnas mitteelav pensionär kirjutama kaebuse (õiguskantslerile), et teda diskrimineeritakse. Või peaks teine Tallinnas elav pensionär andma prokuratuurile tunnistuse, et andis oma hääle Keskerakonnale seetõttu, et sai linnalt 1000 krooni. Sel juhul võiks juhtum kvalifitseeruda häälte ostmiseks.

On väga suured kahtlused, et Keskerakonna valimiskampaania Tallinnas käib suuresti linna eelarve eest. Karistusseadustikust võib leida mitmeid korruptsiooniga seostuvaid koosseise ka niisuguste kuritarvitamiste jaoks, kuid praktikat pole.