Patent anti leiutisele „Materjalide üheaegne analüüs diskreetses ajas”. Tavainimese jaoks pisut keerulise nime taga peidab end meetod, millega on võimalik eelkõige meditsiinivaldkonnas muuta näiteks implantaate väiksemaks ja efektiivsemaks.

„Patenteerisime meetodi. Seal on viidatud meditsiinile kõige rohkem, kuid seda saab kasutada muudel aladel,” selgitas leiutise loonud uurimisgrupi juht, TTÜ elektroonikainstituudi professor Mart Min.

Ta lisas, et mujal maailmas on varemgi seda laadi meetodeid välja töötatud, kuid TTÜ teadlaste oma pakub senisest efektiivsemaid võimalusi.

Mini sõnul võib Eesti teadlaste loodu eeliseks pidada võimalust välja töötada väga miniatuurseid ja ülimalt vähe energiat vajavaid objekte.

„Praegu on ju kombeks teha miniatuurseid lahendusi. Nii väikesi, et neid aparaate saab panna inimese sisse, implanteeritavatesse seadmetesse naha alla ja ka sügavamale, näiteks südamestimulaatoritesse. Seetõttu on ta eriliselt väikest mahtu ja energiatarvet nõudev,” lisas ta.

Tähtis kohtumine

Min rääkis, et tuleval nädalal on kavas kohtuda Ameerika Ühend­riikide olulise meditsiinitehnoloogia ettevõtte St. Jude Medicals esindajatega ja arutada, kuidas meetodit konkreetses seadmes rakendada.

Esialgu tunneb New Yorki börsil noteeritud firma huvi leiutise südamestimulatsiooni seadmetes rakendamise vastu.

Lisaks meditsiinile saab värskelt patenteeritud meetodit kastutada ka bioloogias. Näiteks jälgida muutusi bioreaktorites ja bioanalüsaatorites üksikrakkude ja rakukultuuride tasemel.

Võimalikud on rakendused ka elektrokeemiliste energiaallikate (akud, patareid, kütuseelemendid, ülikondensaatorid) seisundi kontrollimisel ja juhtimisel.