Vastu tulles kaitseministeeriumi soovile ja arvestades seda, et jõulujumalateenistus toimub sel aastal Tallinna Jaani kirikus, andis linnavalitsus nõusoleku paigaldada pühade ajaks Vabadussõja võidusambale jõuluvalgustus.

"See on tõepoolest väga esialgne valguslahendus ja mõeldud ainult nende pühade ajaks," teatas Tallinna linnavalitsus oma Raepressi kaudu levitatud pressiteates.

Ootamatu jõulukingitus linnavalitsuselt

Kaitseministeerium soovis võidusamba ajutiseks valgustamiseks üles seada prožektori, kuid linnavalitsuse arvates nii väledalt tegutseda ei saa, kirjutas Päevaleht Online veel täna keskpäeval.

Vaid paar päeva tagasi lõpetas kaitseministeerium lepingu Vabadussõja võidusamba valmistanud tšehhidega ja teatas, et enne samba ristiosa uue valguslahenduse riigihanke läbiviimist leitakse samba valgustamiseks ajutine lahendus.

Tänaseks jõudis ministeerium saata linnavalitsusele palve paigutada samba valgustamiseks Vabaduse Väljak 10 maja katusele prožektorid. Abilinnapea Taavi Aasa sõnul on linnavalitsus valmis kaitseministeeriumiga igakülgset koostööd tegema, kuid nii rutakalt ei saa tema arvates tegutseda.

„Leidsime, et ei saa lihtsalt valgusteid üles panna ja vaadata, mis tulemus on. Ühe korra on valgustust läbimõtlematult tehtud ja tulemus on teada,” viitas Aas varem antud intervjuus Tšehhi firma Sans Souci ebaõnnestunud tööle.

Valgustuse töögruppi kaasati ka Jüri Pihl

Abilinnapea sõnul moodustab linnavalitsus prožektorite paigaldamise arutamiseks töögrupi. Sinna hakkavad kuuluma abilinnapea Jüri Pihl ja Taavi Aas ise. Abilinnapead kavatsevad kaasata arutellu ka muinsuskaitse, kommunaalameti ja linnaplaneerimisameti spetsialiste. Aasa sõnul võib ka kaitseministeerium pakkuda välja töögrupi liikmeid.

„Olgugi, et tegu on ajutise valgustuslahendusega, on see vaja läbi töötada, et tulemus oleks võimalikult parim – varjud ei oleks seal, kus ei tohiks ja ei pimestaks kedagi,” selgitas Aas. "Ei julge lubada, et aastavahetusel on sammas valgustatud. See ei käi niimoodi, et paneme kuhugi ühe prožektori ja ongi korras. Mõistlik on võtta aeg maha ja jaanuari jooksul lahendus välja töötada, et veebruari lõpuks oleks korralik ajutine lahendus."