Järgneb Toomas Lepa pöördumine muutmata kujul:


Eesti Kinoliidu juhatus
Eesti Ajakirjanike Liidu juhatus


Pöördumine

Lugupeetavad juhatused,

Täna teatas Neeme Järvi oma lahkumisest ERSO kunstilise juhi kohalt.

Neeme Järvi kirjutas Riigikogu kultuurikomisjoni esimehele: "Ma ei taha, kuid ma pean lahkuma ERSO peadirigendi kohalt. Kohalt, mis on olnud minu elu unistus ja see on suudetud ära rikkuda ning viidud Laine Jänese poolt võiduka lõpuni."

Sõltumata ERSO direktorikonflikti asjaoludest või poolte süülisusest oleks ministri kohus olnud hõõguvad söed kustutada ning mitte lubada konflikti eskaleerimist avalikus ruumis.

ERSO direktori vallandamine ja uue direktori määramine, sellest peadirigenti enne mitte informeerides polnud kindlasti konflikti rahumeelne lahendus.

Neeme Järvi on kunstnik ja avaliku elu tegelane, kelle arvamuste järgi kujundatakse seisukohti Eesti riigi ja tema juhtide kohta mitte ainult Eestis vaid ka välismaal. Neeme Järvi on üks Eesti vähestest käilakujudest.

Kahjuks on juba negatiivset tagasisidet Eestis ERSO ümber toimuva kohta nii Rootsist, Hollandist kui ka USA-st.

Pöördun loominguliste liitude juhatuste ja kollektiivide poole üleskutsega arutada võimalust loominguliste liitude ühisavalduse koostamist või teha omapoolne ettepanek Eesti peaministrile vabastada kultuuriminister Laine Jänes tööülesannetega mittetoimetuleku tõttu.


Lugupidamisega


Toomas Lepp
EAL ja Eesti Kinoliidu liige