Viimati pärjati pallimänguala 1993. aastal, kui edukaim oli korvpalli rahvus­koondis, kes sai EM-il kuuenda koha. Võrkpallurid jõudsid tänavu teist EM-i valiktsüklit järjest finaalturniirile – kui kahe aasta eest alistati otsustavas mängus võrkpalli tippriik Poola, siis seekord põrmustati möödunud kümnendi supermeeskond Holland. Võidu tagasid Meelis Kivisild, Argo Meresaar, Oliver Venno, Raimo Pajusalu, Keith Pupart, Ardo Kreek, Jaanus Nõmmsalu, Martti Rosenblatt, Sten Esna, Asko Esna, Kert Toobal ja Andres Toobal. Lisaks andsid panuse valikturniiril Kristjan Õuekallas ja Eerik Jago. Meeskonna treenerid on Avo Keel ja Andrei Ojamets, füsioterapeut Gardo Maruste.

 (8) Meelis Kivisild

Sündinud 28. juulil 1990

Klubi: Tallinna Selver

Kust pärit: Viljandist

Argo Meresaar arvab: Kui nooruke Kivisild liitus koondisega, pani ta kohe väga jõuliselt oma andekuse maksma. Ta oli nii tahtmist täis, et tuli ja tegi! Tahtmist toetasid ka füsioloogilised eeldused nagu tugev kehaehitus. Hiljem on Kivisilda seganud paraku põlvetraumad ning ta on tagasilöökide tõttu pidanud lõivu maksma. Kui ta suudaks vaid tervena püsida, oleks minu arvates alati kindel mees platsil.

Mängime küll koos Selveris, aga ega ma teda väga hästi ei tea, sest meie vanusevahe on päris suur.  Koondises on ta muidugi veel pesamuna, kelle kallal Jaanus Nõmmsalul meel­dib sageli võtta. Samas – kes Nõm­m­salu hammaste vahelt ju­ba välja tuleb, on edasiseks eluks saanud kindlasti hea karastuse!


(1) Raimo Pajusalu

Sündinud 1. veebruaril 1981

Klubi: Rennes Volley

(Prantsusmaa)

Kust pärit: Pärnust

Kert Toobal arvab: Raimo on minu hea sõber, veedame ka päris palju vaba aega koos. Mängijana on tal aastate jooksul oma kindel arvamus välja kujunenud, mida ta kunagi enda teada ei jäta. Raimo on kasvanud ja mänginud erinevate treenerite käe all, seega on ta ammutanud erinevat infot ja aastatega palju targemaks saanud.

Koondise jaoks on Raimo vajalik töömees, kes sunnib ennast ja ühtlasi ka teisi. Aastate jooksul on ta õppinud selgeks, millal peab rohkem pingutama ja millal võib end lõdvaks lasta. 


(4) Ardo Kreek

Sündinud 7. augustil 1986

Klubi: Varssavi Polütehnikum

(Poola)

Kust pärit: Tallinnast

Jaanus Nõmmsalu arvab: Mängijana on Ardo läinud aina paremaks, mida kinnitab ka teine järjestikune aasta Poola liigas. Tal on olemas kõik vajalikud elemendid, mida heal tasemel  temporündajal vaja läheb – hea serv ja rünnak ning korralik blokk – ja need ta teeb alati ära. Meeletut kaitsemängu ja söödutäpsust temalt ei oodatagi. Samal ajal tuleb Ardot korralikult mo­tiveerida, sest kui tal kätt pulsil ei hoia, ei pruugi kõik alati korralikult välja tulla.

Kui koondiseliikmete seas korraldatakse võistlus, kellel on kõige rohkem nänni, oleks Ardol suur šanss see kinni panna. Ta ostab välismaalt igasugust kraami kokku, lisaks on tal ka trenni tulles kõige rohkem asju kaasas.


(7) Argo Meresaar

Sündinud 13. jaanuaril 1980

Klubi: Tallinna Selver

Kust pärit: Pärnust

Jaanus Nõmmsalu arvab: Mängijana on Argo tubli töö­mees, kes teeb oma asju suh­teliselt stabiilselt, ent kaitses ei oska ta muidugi üldse mängida. Kuigi ta on korralik ja kohusetundlik mängumees, on mulle jäänud mulje, et mõni aasta tagasi suutis ta liidrirolli veidi paremini kanda. Võimalik, et paar seganud vigastust ja Oliver Venno tulek on ta enesekindlust veidi alla tõmmanud. Samas peab Olivergi põhikoosseisu koha nimel pingutama, sest ega Argogi pole number kahe rolliga leppinud.

Kooliajal ja hilisemal perioodil, kui mõlemad Pärnus mängisime, suhtlesime Argoga hästi palju, ent meie teed on vähe teistpidi läinud. Mina mängisin välismaal, tema on Tallinnas ja suhtlemist on oluliselt vähemaks jäänud, ent saame ikkagi hästi läbi. Meeletu pullimees pole Argo muidugi kunagi olnud, ent temas on kõike parajas koguses. Tal on piisavalt hea huumorimeel ja kui vaja, oskab ta ka nalja teha.


(11) Oliver Venno

Sündinud 23. mail 1990

Klubi: VfB Friedrichschafen (Saksamaa)

Kust pärit: Tartumaalt

Argo Meresaar arvab: Siis, kui kunagi ühe hooaja koos Tartu Pere Leivas mängisime (2006/2007 – toim), oli Venno veel liiga noor (16-aastane – toim), et tema suurt tulevikku ette näha. Saalis ei saanud eriti aru, kui heaks ta võib minna, aga vaadates hiljem Vennot rannavollet mängimas, avaldusid kohe nooruki head ja kiired liigutused ning vajalik nahaalsus. Koondises on Vennost saanud meie punktimasin. See, et ta minu asemel põhikoosseisu kuulub, on igati loogiline – kui mina suutsin tegutseda mõnes kohtumises Euroopa tipptasemel, siis tema suudab seda igas mängus. Aga et tõusta ka koondise vaimseks liidriks, vajab Venno muidugi veel aega. Loodetavasti ei põhjusta vahetusmeheks taandumine koduklubis VfB Friedrichschafen talle psühholoogilist pinget.

Ülipikad mehed nagu Venno on tavaliselt aeglase mõtle­mi­sega, aga tema on vastupidi elav ja viskab kõvasti nalja. Traditsiooniline pikk ja uimane tüüp ei ole ta kuidagimoodi! Imeks pan­dav, kui vä­ledalt suudab ligi 210-sentimeetrine mees liikuda ja pikad jäsemed tööle panna.


(3) Keith Pupart

Sündinud 19. märtsil 1985

Klubi: Rennes’i Volley (Prantsusmaa)

Kust pärit: Saaremaalt

Argo Meresaar arvab: Kui koondis koguneb ning on teinud kangisaalitreeningute ja jooksmisega läbi tavapärase üldkehalise ettevalmistuse, on Pupart esimene mees, kes saali siirdudes hea vormi kätte saab. Kui teised mehed kangutavad alles kuidagi võrgutrossi peal, on tema juba täiesti töövõimeline. Pupart pole kunagi olnud selline vana, kes midagi kurdaks – ma ei ole kuulnud, et ta oleks mängude ajal või järel kaevanud näiteks väsimuse üle. Ta on alati hea ja kindel mees!

Inimesena on Pupart selline vaga vesi ja sügav põhi, nagu öeldakse. Esmapilgul tagasihoidlik ja vaikne Saaremaa mees, aga kui lõpuks nalja viskab või torkab, siis väga teravalt. Võib-olla tuleb see tema päritolust, et võõrastega kohanemine ja tutvumine võtab kaua aega. Aga omas seltskonnas on Pupart väga meeldiv kaaslane, sõprade ringis avaneb ta täielikult ja viskab alati nalja.


(18) Jaanus Nõmmsalu

Sündinud 19. jaanuaril 1981

Klubi: Pärnu VK

Kust pärit: Pärnust

Argo Meresaar arvab: Tundub, et Nõmmsalu sportlik vorm käib pidevalt üles-alla, sest tema mängus esineb sageli kõikumisi. Ent tähtsateks mängudeks on ta alati valmis – kui mitte füüsiliselt, siis oma võitlusvaimuga suudab ta ikkagi meeskonna üles kruttida. Enne tähtsaid kohtumisi on ta heas mõttes energiapomm!

Nõmmsalu on suur jutupaunik. Kes tahavad ja viitsivad temaga rääkida, kuulevad palju. Ka ajakirjanikele on ta hea vestluspartner, sest julgeb oma mõtted välja öelda. Osa koondislasi võib olla Nõmmsalu suu­pruukimisest tüdinenud, kuid ajakirjanikud saavad temalt alati lauseid, millega oma lugu n-ö maha müüa. Eks ta räägib palju ka sellepärast, et talle meeldib asjadega sügavuti minna. Praegu Pärnu klubisse kuuludes suudab ta meeskonna juhtkonna ja kaasmängijad kindlasti oma jutuga mõtlema panna.

Nõmmsalul on alati väga palju plaane ja tihti on need suuremad, kui hammas peale hakkab. Samas ei jää see mees kindlasti elus hätta, sest tunneb väga paljusid inimesi – ta on valge mustlane!


(17) Martti Rosenblatt

Sündinud 29. detsembril 1987

Klubi: Tallinna Selver

Kust pärit: Viljandist

Kert Toobal arvab: Martti on minust küll noorem mees, kuid sellele vaatamata on ta koondises päris kaua mänginud. Selle ajaga on ta muutunud avatumaks ja lahtisemaks, varem olid tal väga kindlad veendumused ja vaated, kuid ajaga on tema silmaring oluliselt laienenud. Marttis on piisavalt potentsiaali, et välismaale mängima minna. Tal on head eeldused, et ka mujal läbi lüüa, otsuse peaks ta selles suunas tegema päris kiiresti. Usun, et keskkonnavahetus tuleks talle praegu vaid kasuks. Ja kui ka ei tule, saab alati koju tagasi tulla.

(6) Sten Esna

Sündinud 24. augustil 1982

Klubi: TTÜ

Kust pärit: Pärnust

(10) Asko Esna

Sündinud 1. mail 1986

Klubi: Tallinna Selver

Kust pärit: Pärnust

Jaanus Nõmmsalu arvab: As­ko ja Sten on sarnased nii mängupildilt kui ka välimuselt. Kui neid vaadata, saab kohe aru, et te­gemist on vendadega. Mõlemad on kõvad töötegijad, ent Sten rabeleb ehk natuke rohkem ja on kaitsemängus vennast pa­rem. Asko on jällegi väikese gram­mi võrra stabiilsem vastuvõtul. Sten mängib väga hästi siis, kui tal on kõrval mängijad, keda ta usaldab. Kui ta on kõrvuti meestega, keda nii täpselt ei tea ja pole tekkinud külg-külje tunnet, kipub tal rohkem eksimusi sisse lipsama ja enesekindlus muutub nõrgemaks. Asko puhul on samuti nii, et kui olukord raskeks läheb, muutub ta ebakindlamaks.

Iseloomult on Asko ja Sten aga inimesed, kes ei kipu kohe välja ütlema, kui neile midagi ei meeldi. Nad on jätnud nii mõnegi emotsiooni enda sisse, kui neil hakkab nägu ära vajuma või tuju pole enam see, on näha, et midagi on valesti. Mõlemad on korralikud poisid, kes lollusi ja sigadusi ei tee.


(5) Kert Toobal

Sündinud 3. juunil 1979

Klubi: Olsztyni Indykpol (Poola)

Kust pärit: Türilt

Asko Esna arvab: Kert on tasakaalukas inimene. Neile, kes teda väga hästi ei tunne, paistab ta ilmselt eriti vaikne ja rahulik. Samas on ta meeletu tööloom, kellele võrkpallis veedetud aastad on andnud üksjagu kogemusi. Kerdi puhul on tähtis see, et ta oskab näha pisidetaile ning neile toetudes üritab ta alati kõige paremat varianti välja mõelda. Ta teab, mis tal vaja on teha. Tark mängija, kellelt noorematel – pean ka ennast nende hulka kuuluvaks – on palju õppida. Mäletan, et kui meeskonnaga Valgevenesse Mogiljovi turniirile sõitsime, magas Kert bussis terve tee! Ei tea, kas ta oli tõesti nii väsinud või suutis end lihtsalt välja lülitada, aga see jäi kohe meelde. Kert loeb palju, vaatab filme – üleüldse on see meil tervel meeskonnal kombeks. Koos arutame kõiksugustel teemadel filmidest poliitika ja spordini välja. Kerdil on neil puhkudel oma arvamus alati varnast võtta.


(13) Andres Toobal

Sündinud 27. augustil 1988

Klubi: Tartu Pere Leib

Kust pärit: Türilt

Martti Rosenblatt arvab: Andresega olin ma koos sõjaväes, aga tunnen teda juba isegi varem – noortekoondise päevilt. Ta on väga sõbralik ja hea suhtleja. Suur naljamees ta pole, aga kõige õigemini saabki teda iseloomustada sõnadega: avatud suhtleja. Koondisemängijad on kõik head, seetõttu on mängijana tema kohta raske midagi konkreetset öelda, seda enam, et sidemängijaid on üldse raske iseloomustada. Aga selge on, et koos venna Kerdiga on nad Eesti parimad sidemängijad.