Kaua oodatud eelarve avalikustati alles eile ja see dokument valmistas nii mõnegi üllatuse – näiteks selgus, et lasteaedade avariiremondiks on sel aastal ette nähtud umbes 127 800 eurot, kuid Tallinna linnatelevisioonile on heldel käel antud lausa 1,9 miljonit eurot. „Selle aasta linnaeelarve tegemine on olnud aegade salastatuim ning esmakordne on pealinna ajaloos see, et veel märtsikuus ei olnud teada, mille peale linn jooksval aastal raha kulutab. Nüüd on valimised läbi ja linnavalitsus on julgenud eelarve lõpuks lahti kirjutada ning volikogule esitada,” ütles linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni juht Remo Holsmer.

Eelarve on Tallinna linnavalitsusele omaselt positiivne ja rahalisi raskusi ei paista pealtnäha kusagilt, pigem vastupidi – eelarve kogumaht on paisunud enam kui 800 000 euro võrra – seda linna omatulude ja välisrahastuse kasvu arvelt.

Tõsi, kulutusi tuli juurde rohkem, kui tulusid kasvas, kuid kulutusi on suurendatud stabiilsusreservi arvelt. Sellest reservist eraldati 6,594 miljonit eurot abipaketi kuludeks, sealhulgas suurim summa sotsiaalsete töökohtade loomiseks. „Sotsiaalseid töökohti on kavas veel luua kokku ligi 750 – nii transpordi, heakorra kui sotsiaalvaldkonnas,” ütles Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra. Lisaks sotsiaalsetele töökohtadele saavad stabiilsusreservist rahasüsti ka teised abipaketi valdkonnad alates supiköökidest kuni ettevõtlustoetuseni töötute valmistatud meenete müügiks. Abipaketi raames annab linn senisest 51 129 eurot rohkem toimetulekutoetust saavate laste lasteaiatasu hüvitamiseks, samuti maksab linn kinni laste päevakeskustes pakutava sooja supi.

Ülemiste ristmik tuleb

„Positiivne on see, et linnaasutused saavad lõpuks kindluse oma eelarveridade kohta. Niisamuti on oluline, et linn ikkagi suudab tagada Ülemiste liiklussõlme ehituse Euroopa Liidu kaasrahastamise kokku 26 miljoni euro ulatuses,” märkis Holsmer.

Raha antakse ka põhikoolide ja gümnaasiumide remondiks (127 823 eurot), lasteaiahoonete remondiks (127 823 eurot), linna keskraamatukogule teavikute soetamiseks (438 472 eurot), jalgrattateede rajamiseks (262 038 eurot) ning tänavavalgustuse ehitamiseks ja renoveerimiseks (146 997 eurot). Torkab silma, et nende kodanike elukvaliteedi parandamiseks vajalikeks kulutusteks eraldab linn lausa kordades vähem raha, kui annab linnatelevisioonile.

Tallinna TV juht: raha on juba ära planeeritud

•• Eile õhtul, kui Eesti Päevaleht pöördus SA Tallinna Televisioon juhataja Jüri Raudsepa poole küsimusega, mida Tallinna TV eraldatud rahasumma eest teeb, ei olnud telekanali juhatuse liige veel rahasüstist kuulnudki. „Sellest summast on pikka aega juttu olnud, aga kindlat midagi polnud. Öelge siis mulle ka, mis summa meile anti,” päris Jüri Raudsepp. 

•• Raudsepa sõnul ei ole plaanis summaga midagi erilist peale hakata, sest raha kulub ära juba planeeritud tegevuse peale. „Meil on ju kohustus, mille kohaselt peame tegema päevas kaheksa tundi progammi, millest kaks tundi on  originaalprogramm,” selgitas Raudsepp ja lisas, et Tallinna TV on Eestis ainus kanal, mis edastab programmi kõrgekvaliteedilises HD-formaadis.

•• Tallinna TV omaprogrammi parimate paladena nimetas ta viktoriinisarja, kultuuripealinna saadet „Kultuurimeeter” ja tervisesaadet. Vastates küsimusele, miks on Tallinna TV uudistes näha nii palju keskerakondlasi, ütles Jüri Raudsepp, et see tuleneb Tallinna olukorrast. „Kui kõik, kes Tallinnas võimul, on keskerakondlased, siis pole midagi parata,” nentis ta.