Pikkade piirijärjekordade probleem sundis Eesti riiki looma ootejärjekorra infosüsteemi, mille kaudu saavad autojuhid endale registreerida piiriületuse tähtaja. Kuid sellega koos on rajatud ka ooteala, millega kaasneb mõnevõrra skisofreeniline olukord, kus piiri pole võimalik ilma ooteala haldajale tasu maksmata ületada.

Narva linnaettevõte Transservis-N on küsinud ka varem piiriületuse ladusamaks muutmiseks tasu, pakkudes selle eest eelisjärjekorras piiri ületamist. Kuid nüüd kukub eurosid ettevõtte kukrusse ja sealt edasi linnaeelarvesse igalt piiri ületavalt sõidukilt.

„Ooteala on piiri juures olev ametlik parkimisala, kust suunatakse piirile,” teatas siseministeeriumi pressinõunik Valeria Jegisman. „Interneti või telefoni teel eelbroneeringu teinud sõidukid saabuvad ootealale, kus töötaja kontrollib broneeringut, autojuhte ja sõidukidokumente. Samuti saabuvad ootealale sõidukid, kes ei ole eelbroneeringut teinud, sellisel juhul registreeritakse sõiduk elavasse järjekorda ootealal.”

Seaduses on eri sõidukiliikidele paika pandud maksimaalne ooteala läbimise hind – veoautol ja bussil võiks see küündida 14,38, sõiduautodel 4,8 ja mootorratastel 1,6 euroni. Narva linnaettevõte pole hinda päris viimase piirini üles kruvinud, kuid ikkagi tuleb piirilinnas ooteala läbimise eest tasuda 14,2 eurot bussi ja ühe euro auto eest.

Infoks neile, kes nüüd vaikselt pihku itsitavad ja rõõmustavad, et kasutavad Venemaale sõitmiseks teisi piiripunkte – neissegi tuleb koos piiriületuse infosüsteemiga samasugune ja haldajale kindlasti kasulik ooteala. „Iga maanteepiiripunkti lähedale luuakse ka ooteala, kus autojuhid saavad parimates tingimustes piiriületusaega oodata,” selgitas Jegisman. „Näiteks on ootealal vähemalt juurdepääs internetile, valgustus ja valve, sealhulgas videovalve, ning olmejäätmete kogumise ja tualettruumi kasutamise võimalus. Piiriületuse ooteala teenuse pakkuja võib ootealal pakkuda ka muid teenuseid, näiteks kohvikut.”

Tasuline infosüsteem

Narvas asuv ooteala pole peagi ainus, kuhu piiriületajad suunatakse. Teine valmib Sillamäele, kus seda ehitab Sillamäe Sadama AS. Sealne ooteala peaks tegevust alustama hiljemalt veebruaris, kuid tõenäoliselt saab see valmis varem ja juba augusti keskpaigast võib ka seal piiriületust oodata.

Ent see pole veel kõik, mida piiri ületades maksma peab – ka ootejärjekorra infosüsteemis registreerumine maksab tänavu ühe euro. Maksimaalne hind võib aga ulatuda 1,59 euroni. „Kõik sõidukid Venemaa suunal peavad broneerima endale koha infosüsteemis ehk siis süsteemi kasutavad kõik piiriületajad, sõltumata sellest, millises riigis nad elavad või mis liiki sõidukit kasutavad,” selgitas Jegisman.

Ehkki piirijärjekord peaks Narva ooteala tõttu mõnevõrra lühenema, võis laupäeva keskpäeval näha juba kaheksa kilomeetri kaugusel Narva linnast tihedas rivis teeperve parkinud veoautosid.