Ka Eesti Päevaleht soovis kolmemõõtmeliste vanalinna haruldustega lähemalt tutvuda, aga see osutus ootamatult kõvaks pähkliks. Veebirakendus kas ei hakanud tööle, pidurdus või jooksutas arvutid koguni nii kokku, et peale taaskäivitamise muud üle ei jäänudki. Seega, kasutatud on küll viimase sõna tehnoloogiat, kuid rakendus pole kättesaadav vanemate arvutite kasutajatele.

Soovitatakse Firefoxi

Linnaplaneerimisameti geomaatika teenistuse direktori Kristel Lelov-Brossardi sõnul pole rakendust võimalik kasutada Apple’i toodetega ega ka 64-bitise arvutiga. Brauseritest soovitab ta Mozilla Firefoxi. Samuti peab arvuti vastama järgmistele nõuetele: protsessor vähemalt 2 GHz, muutmälu 2 GB ning võrguühenduse allalaadimiskiirus 5 MB/s. Virtuaalses vanalinnas ei saa ringi rännata ei nutitelefoni ega iPadiga. Peale selle ei tööta rakendus Linuxiga.

Eesti Päevalehega konsulteerinud IT-spetsialist leidis, et rakenduse kaemiseks peab olema tige tahtmine. „Näiteks minu koduarvuti ei ole 64-bitine masin, ent üheks võimaluseks oleks minna Unity Playeri kodulehele, sikutada alla versioon, mis toetab 64-bitiseid masinaid. Kui see ei töötaks, prooviksin 32-bitise brauseri versiooniga. Kui seegi ei toimiks, saaksin installida oma masinasse 32-bitise virtuaalse arvuti ja kasutada seda seal. Või siis loobuksin ja installiksin Firefoxi. Lühidalt öeldes oleks tavakasutaja umbes 379 sammu tagasi alla andnud.” Spetsialist lisas, et graafiliselt näeb see rakendus välja kui midagi, mis on loodud aastal 2002, mitte 2012. Kui avada veebirakendus aadressil www.3d.tallinn.ee, kuvatakse kõigepealt avaleht, kus kaheminutine videolõik tutvustab kogu 3D-rakendust. Esimest korda rakendust kasutades peab arvutisse installeerima avalehel pakutava programmi Unity.

Pole eilse päeva jaoks

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul ei soovitudki asja eilses päevas teha ja loodetavasti on varsti juba kõigil kiired arvutid. Lelov-Brossard soovitas kannatust varuda. „Kui esimese korraga ei õnnestu, siis tulge rakenduse juurde ikka tagasi ning proovige teinekord uuesti,” andis ta nõu.

Moodne veebirakendus pidi kättesaadav olema tegelikult juba möödunud aastal, kui Tallinn oli Euroopa kultuuripealinn.
121 hektari suuruse vanalinna virtuaalse koopia tegemiseks on joonistatud 700 hoone 3D-mudelid.

Avalehelt saab valida keele: 3D-rakendus toimib eesti, vene ja inglise keeles. Kes rakenduse tööle saab, ent 3D-vanalinnas liikumisega hätta jääb, võib klõpsata paremas nurgas asuval menüül „Abi”, kus on kirjas kogu vajalik info keskkonna kohta.



NÕUDED

Milline arvuti sobib

- Operatsioonisüsteemid: Windows: XP SP2 või uuem; Mac OS X: Intel CPU, „Leopard” 10.5 või uuem
- RAM: vähemalt 2 GB
- Veebilehitsejad: IE, Firefox, Safari, Chrome, Opera
- Tarkvara: Unity Player (rakenduse esmasel kasutamisel suunatakse automaatselt
installeerima)
- Internetiühendus: soovitavalt mitte alla 4 MB/s

Allikas: http://app.3d.tallinn.ee/et/help