See ei ole edetabel

Kümne kõige tagaotsituma nimekiri ei ole edetabel, nii et see kõige-kõige otsitum ei olnud ei bin Laden ega ole nüüd ka Toth.

Põhjus, miks bin Ladeni nime mahatõmbamine nii kaua aega võttis, peitub bürokraatiamasinas. Nimelt peab uue isiku lisamiseks saama kümnetelt FBI väliagentidelt (Tothi puhul näiteks 56 agendilt, teatas Reuters) hinnangu, kas just see mees või naine on niivõrd ohtlik, et teda tippkümne hulka arvata. Lõpliku hinnangu annab FBI juhtkond ja viimase heakskiidu büroo direktor.

Nimekirja koostab FBI 1950. aastast, kui üks ajakirjanik küsis büroolt kõige „kõvemate” jooksus olevate süüdistatute nimesid ja kirjeldusi. FBI teatel on sestsaadik nimekirja pandud 495 meest ja naist, kellest 465 on tabatud. Neist 153 on kinni nabitud avalikkuselt saadud info põhjal.
FBI ametliku ajaloolase John Foxi sõnul on esikümme aja jooksul mõneti peegeldanud FBI prioriteete. 1960. ja 1970. aastail figureerisid seal vägivaldsed Vietnami sõja vastased radikaalid, rahvusvahelised terroristid pääsesid nimekirja 1990. aastatel, sel sajandil on aga listis olnud mitu lasteporno tootjat ja pedofiili.