Rahapesust vara rääkida

Ta lisas, et sellega on seotud hoopis teine teema, mis puudutab rahapesu tõkestamist. Ojasalu viitas, et teatud sularahasummade vastuvõtmise puhul tuleb seaduse järgi määratleda tehingu teine pool.

„Rahapesu andmebürool (RAB) tuleks selles asjas erakonnaga ühendust võta ja selgitada välja, kas teine pool sularahatehingust on ikka määratletud. Ja saades siis erakonnalt selgitused, kas on või ei ole, peaks RAB ise otsustama, kas on põhjust uurimisega edasi minna või pole,” viitas Ojasalu.

Keskkriminaalpolitsei RAB-i juht Raul Vahtra märkis, et juriidilises mõttes on rahapesuga tegemist juhul, kui tehinguid tehakse kuriteo tulemusena saadud varaga. „Seda, kust raha pärineb, peabki aga alles uurima hakkama ja rahapesust saab rääkida alles siis, kui raha pärinemine kuriteost on kindlaks tehtud. Kuni selle ajani võime rääkida rahapesukahtlusega tehingutest,” ütles Vahtra.

Vahtra kinnitusel on RAB-i ülesanne tõepoolest kontrollida rahapesukahtlusega tehinguid, kuid seda, kust raha pärineb, enne kontrolli lõppu ei teagi. „Nagu teada, neid ülekandeid ongi uurima asutud. Seda, kas asjas on ka rahapesu kuriteo koosseisu tunnused, selgitab eeluurimine,” lisas Vahtra.