„Ostjate hinnangud Soomes Eesti suhtes lähtuvad põhimõttest, et Eesti ettevõtte puhul on tegemist odavast riigist lähtuva tööjõuga ja odavtootega ning ettevõtjad tajuvad teatavat halvustavat suhtumist,” selgub Tallinna linna tellimusel valminud BDA Consultingi tehtud uuringust. „Samuti võib tegevusvaldkond olla jagatud ära olemasolevate tegutsejate vahel, kus regulatiivsed piirangud sisuliselt takistavad uuel turule tulijal oma teenuste kasumlikku osutamist.”

Uuringu jaoks küsitleti suuremaid Soome ettevõtteid Eestis ja Eesti ettevõtteid Soomes ning selgus, et ettevõtjate hinnangul on Eesti turg soomlastele oluliselt avatum kui Soome turg eestlastele. Seda võib välja lugeda ka anonüümseks jäetud ettevõtjate intervjuudest: rääkides eestlaste probleemidest erinevate ametkondadega ja võitlusest päikese all, toovad Soome ettevõtete juhid Eesti suurimate miinustena esile kesise infrastruktuuri või pooleli olevad reformid, aga samas ka kvalifitseeritud tööjõu puuduse.

„Suhtumine on kui odava töö tegijasse, kuid samas hindavad soomlased seda, mida teeme, ning teavad meie head kvaliteeti,” kirjeldas üks ettevõtja soomlaste suhtumist Eesti ettevõtetesse. „Teisalt teevad ametiühingud ka elu kibedaks – enamasti on see bürokraatlik, komakoha tagaajamine. Tekitatakse probleeme dokumentidega, millest mõnes mõttes võib aru saada, et püütakse pettuseid vähendada, kuid teisalt jäävad hammasrataste vahele just nähtavalt tegutsevad korrektsed firmad.”