„Jõe suudmes nägin esmalt ühte surnud lõhet, kelle surnukeha merikotkas sõi. Natuke edasi minnes oli veel üks lõhe, kellel olid kajakad juba silmad välja nokkinud, aga suur lõhe oli, marja täis,” sõnas kohalik elanik Peep Kaasik.

Kaasik helistas seejärel keskkonnainspektsiooni, kust inspektorid kohe kohale tulid ja kahtlased lõhed kaasa võtsid. Seejärel leidis Kaasik enda sõnul merelainete vahelt veel paar surnud lõhet.

Inspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul ütles, et kalad võeti jõe äärest kaasa ja järgmise nädala jooksul peaks saama teada, mis täpsemalt jõeveega lahti on. „Praegu ei oska midagi kinnitada ega ka ümber lükata, kuid kindlasti teeb see väga ettevaatlikuks, et nüüd ka lõhedega seal midagi juhtus,” ütles Tuul.

Alustati menetlust

Ka mõned isendid esmaspäeval avastatud vähke viidi Tartusse analüüsida. Toona surnud vähke ei leitud, veereostust ei märgatud ja muid rikkumisi, mis võinuks vähke uimastada, ei tuvastatud. Pärast lõhede hukkumist alustati siiski menetlust, et selgeks teha, mis jões täpsemalt juhtus.

Kohalikud nimetavad üheks võimalikuks probleemiks ammooniumnitraadiga kalapüüki, mille puhul kalad uimastatakse, kuid inspektsioon ei saa väitega veel kuidagi nõustuda. Kaasik valutas südant merikotka pärast, kes ühe surnud kalaga maiustas. „Meil on neid siin kaks pesakonda ja mine tea, mis mürgiga see kala koos oli,” sõnas ta.