Kuigi dokumendi täpne sisu on veel saladuskatte all, on ministeerium siiski servast saladuskatet kergitanud ja paljastanud, et peale veteranide igapäevaelu lihtsustamise on kavas ka midagi sümboolsemat: nimelt uus mälestusmärk välismissioonidel langenud kaitseväelaste auks.

Täpsemini on ministeeriumil kavas langenud kaitseväelasi austada koguni kahe mälestusmärgiga. Esiteks tuuakse Afganistanist Eestisse mälestusmärk, mis püstitati kaks aastat tagasi Camp Bastionisse. „Mälestusmärk tuuakse Eestisse tagasi ilmselt siis, kui Eesti kaitsevägi praeguses mahus oma tegevuse Afganistanis või Helmandi provintsis lõpetab. Plaan on paigutada see mõne kaitseväe väeosa territooriumile,” ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste.

Uue mälestusmärgi puhul on otsad lahtisemad. „Valmiv veteranipoliitika näeb ette avalikku ruumi mälestusmärgi püstitamist Iraagis ja Afganistanis langenud Eesti kaitseväelastele. Mälestusmärgi asukoha ja väljanägemise osas on võimalikke variante mitu ja neist on veel vara rääkida, kuid selge on see, et siin tuleb avalik arutelu ja ka kunstilise lahenduse konkurss,” selgitas Jugaste. „Kokkuvõttes on nende kahe mälestusmärgi rajamine vaid üks osa veteranipoliitikast. Oleme mõelnud, kuidas laiemalt tõsta veteranide ühiskondlikku tunnustust,” lisas ta.

Võtab aega

Langenute mälestusmärki rajades lubab kaitseministeerium hinnata langenute perede ja ka teiste veteranide arvamust, sealhulgas asukoha kohta. Mälestusmärgi kiiret püstitamist oodata pole. „Arvestame sellega, et need asjad võtavad oma aja. Tahame teha mälestusmärgi korralikult, mitte kiirustades – lõpptulemus peab olema vääriline Eesti eest ohvri andnutele,” ütles Jugaste.

Uue mälestusmärgi vajalikkusse suhtutakse kaheti. Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma (Refomierakond) arvates kahte eraldi mälestusmärki vaja ei ole. „Mälestusmärk neile (välismissioonidel langenud kaitseväelastele – toim) on juba olemas,” viitas Raidma Camp Bastionis asuvale mälestuskivile. „Mõned aastad tagasi sai see ära korraldatud ja siis ka kokku lepitud, et kui tullakse Afganistanist tagasi, siis võetakse see kaasa ja tuuakse Eestisse. Kas kujundada veel midagi ümber selle tagasihoidliku mälestusmärgi, on teine küsimus, kuid ma ei näe, et mälestusmärke peaks tulema mitu. Sellel ühel on juba väga sümboolne tähendus,” ütles ta.

Tema mõtet toetas ka reservkolonelleitnant Leo Kunnas. „Välismissioonidel langenutele kaitseväelastele on mälestusmärki vaja küll ja parim koht selle jaoks oleks kaitseväe kalmistu,” ütles Kunnas.