Sambliku-uurija Piret Lõhmus kirjeldas, et olude sunnil kiirkorras alustatud teadusliku eksperimendi idee tekkis temal ja Asko Lõhmusel poolteist nädalat tagasi Tartumaal Haavametsa kandis asuvas metsas, kus juba aastaid jälgitakse vanades metsades elavate samblike käekäiku. Teiste seas kasvab seal peamiselt saarepuude võrades ka haruldane ja ühtlasi looduskaitsealune oliiv-helksamblik (Cetrelia olivetorum). Nüüd selgus, et see samblikuliik on seal tõsises hävimisohus, sest ohtliku puuhaigusena saarte kuivamist põhjustava saaresurma tõttu olid mitmed samblikega puud maha langenud.

Kuna saaresurma tõttu oli kadumisohtu sattunud üks vähestest Eestis teada olevast oliiv-helksambliku populatsioonist, otsustatigi proovida mahalangenud saare tüvedel olevaid helksambliku talluseid elujõuliste puuliikide külge istutada.

Koos koorekorbaga said teadlased mahalangenud puude küljest kätte ühtekokku paarkümmend oliiv-helksambliku talluse tükki, mis kinnitati siis tavalise klammerdaja ja võrgu abil umbes viie meetri kõrgusele läheduses sirguvate jalakate ja sangleppade külge, mida saaresurm ei ohusta.