Ma olen algusest peale rääkinud tõtt.

Olete peaaegu algusest peale väitnud, et aitasite koos abikaasaga Autorollo asjus oma isa. Mida te selle aitamise all silmas peate?

Sel ajal kui isa tervise kaotas ja palus Rainilt (Rosimannuselt – U. J.), et ta leiaks asjatundja, kes oskaks talle nõu anda, vaataks üle firma seisu ja annaks juhtimisnõu, siis Rain selle inimese leidis. Mina olen isa palvel edastanud ja küsinud infot, saatnud mõned e-kirjad pärast isa haiglasse sattumist.

Te ei ole rääkinud, miks teie isa haiglasse sattus. Nagu Delfi kirjutab, üritas teie isa seoses oma firma käekäiguga väidetavalt enesetappu. Vastab see tõele?

Jah, vastab tõele. Olen tahtnud isa säästa sellest, et ta peaks seda uuesti läbi elama. Ja ma ei ole tahtnud sellest rääkida. Te ilmselt saate aru, et see on ühe inimese isiklik tragöödia. Ma ei taha sellest detailselt rääkida. Mina ta leidsin. Sel päeval. Ja ma ei taha sellest rääkida.

Püüdsite teda sel hetkel aidata nii palju kui võimalik. Kas teil oli selge, kuhumaani saate teda firma asjadega aidata?

Tolsamal esmaspäeval rääkisin hommikupoole telefoni teel isaga ja ta ütles, et tal on abi vaja nõustaja leidmise näol, et ta lihtsalt ei jaksa enam. Kui isa ühel hetkel enam telefonile ei vastanud, siis ma läksin koju kontrollima, et ega midagi juhtunud ei ole. Ma elus ei arvanud, et midagi sellist juhtunud on. Sisuliselt järgmisel päeval Rain nõustaja leidis. Isale ka arstid väga soovitasid mitte üldse nende teemade peale mõelda, aga ta ei osanud teistmoodi, tahtis ise kursis olla, tõestada, et saab hakkama. Minu roll oli see, et tütrena... ma ei kujuta ka praegu ette, et oleksin saanud teistmoodi käituda. Isa palus, et saadaksin tema palve peale mõned e-kirjad, küsiksin infot, edastaksin selle info asjatundjale, kes appi oli tulnud. Kuidas ma oleks saanud seda mitte teha? Minu esimene mure oli sel hetkel isa tervis ja ma olen seda öelnud ma ei tea kui mitu korda, et ma ei ole kunagi selle firma juhtimises osalenud. See ei ole olnud minu roll. Ma ei ole ka kunagi kuulunud Autorollo omanike ringi.

Selle juhtumi puhul on ju põhiküsimus selles, kuhu kadus Autorollos olnud vara. Sellele küsimusele saab vastust pärida siis, kui on teada, kes nendel hetkedel tegelikult firmat juhtisid. Kes neid asju korraldas, kui raha firmast välja jalutas?

Ma ei tea, mul puudub selle kohta igasugune info. Kuidas ma seda tõestan? Mu käest küsis esimest korda väidetava laenulepingu kohta samamoodi ajakirjanik, kellel oli see paber käes. Mina ei ole seda näinud. Veel kord: ma ei ole ettevõtte juhtimisega seotud. Ma ei tea seda.

Need ajakirjanduses avaldatud e-kirjad, neid te olete saatnud ja näinud?

Jaa, ja need on saadetud perioodil, mis järgnes vahetult minu isa enesetapukatsele. Kui neid kirju lugeda, ja mitte sellisel kujul, nagu need on väljapressijate poolt valikuliselt meediale sokutatud, vaid kui neid vaadata terviklikult, tõestavad ja kinnitavad need seda, mida ma räägin – ma ei ole olnud Autorollo juhtimisega seotud.

Teie isa palus Rain Rosimannusel leida asjatundja, kes firmaga tegeleks. Ta leidis advokaat Siim Roode. Miks tegelesite te siis edasi selle kirjavahetusega, kui asjatundja oli olemas? Te pidite tol hetkel mõistma, et tegelete oma tööajast teise firma asjadega. Miks ei võiks suhtlus käia otse ja vahenduseta?

Vaadake, kui te olete ühel hetkel leidnud oma isa, kutsunud talle kiirabi ja hoidnud pöialt, et ta ellu jääks, ja ta palub, et te hoiaksite teda kursis, siis ma ei kujuta ette, kuidas saaks öelda, et ei tee seda. Mina ja Rain käisime isa vaatamas tööajast. Hoidsime teda kursis ja ma teeksin seda täna samamoodi. Ma ei ole teinud midagi valesti. Veel kord – ma teeksin seda täna samamoodi.

Te olite firma asjadega kursis neid isale vahendades: mis seal toimus, kuidas käis varade liikumine, kuidas firma saatus kujunes. Kas teil ei tekkinud mingite rahaasjade kohta küsimusi?

Te proovite nüüd mulle taas inkrimineerida asju, mida ma ei ole teinud. Minu roll päädis sellega, et edastasin ja küsisin oma isale tema palvel infot. Ma ei ole selle firma majandustegevusega kursis ega ole ka olnud Autorollo majandustegevusega seotud. Ma ei tea, miks seda üritatakse mulle järjekindlalt inkrimineerida.

Küsin siis nii: teie isa palus teil hoida end firma asjadega kursis. Aga te ei ole kursis firma rahaasjadega. Kuidas nii?

Isa oli ühel hetkel haiglas olukorras, kus ta ei saanud ise ilma minu abita pidevalt telefoni teel ühenduses olla ega elektrooniliselt pidevalt 24 tundi ettevõttega tegeleda, ehkki ta tahtis seda jätkuvalt teha. Periood, kui mina infot vahendasin, oli siis, kui isa seda palus, kui ta oli haige. Ma ei ole seda ettevõtet juhtinud, ma ei ole ennast detailidega kurssi viinud, sest mul oli sel hetkel kõige olulisemaks isa tervis. Transpordiettevõtte detailid ei ole see, millega ma olen tegelenud.

Kui teile oli arusaadavalt sel hetkel tähtsaim isa tervis, siis teie abikaasa, ma saan aru, tegeles Autorollo asjadega rohkem?

Isa juures haiglas ei käinud me Rainiga alati koos ja Rain oli see, kes Siim Roode appi leidis. Kui aja mõttes tundus olevat kriitiline, et saaks võimalikult kiiresti inimese, kes oskab neutraalselt väljastpoolt olukorda hinnata, siis me ei kaalunud kümnete erinevate asjatundjate vahel. Rain leidis selle, kes tol hetkel parasjagu silma jäi. Rain on samamoodi isa palvel infot vahendanud, see on olnud tema roll, ei enamat.

Te ilmselt saate aru, mille pärast on see asi teie ümber...

Muidugi saan. Põhjuseid on kaks. Üks põhjus on see, et praeguseks mulle kummalise skeemi tulemusel võlad kokku ostnud nn võlakütt näeb, et kuna mu isa kaotas kõik, on isiklikus pankrotis, siis sealt ei ole võimalik midagi võtta. Ju siis on tekkinud arvamus, et alusetult mind ja Raini kogu sellesse asja tõmmata püüdes õnnestub meilt midagi välja pressida. Mulle on selle viimase kolme nädala jooksul erinevad vahendajad soovitanud tungivalt minna kompromissile, sest sel juhul õnnestuks meedias surve maha võtta. Ma ei ole ilmaasjata nimetanud seda väljapressimiseks. Mind ähvardatakse raha nõudmisega ajalehe vahendusel millegi eest, mida ma ei ole teinud. See on üks pool. Teine pool on poliitiline. Ma olen poliitiliselt haavatav, see on selge.

Kuidas võib see kõik mõjutada teie karjääri poliitikuna?

Ma ei ole jaksanud sellele isegi mõelda. Aga ütlen veel kord, et kui oleksin teadnud, et see kõik sellisel kujul hiljem kellegi huvides üles tuleb, oleksin käitunud täpselt samamoodi. Ma ei ole teinud midagi valesti ja see, et ma oma isa aitasin... teeksin seda täna samamoodi.

Kas olete kaalunud tagasiastumist?

See mõte on mul muidugi peast läbi käinud. Kui mind tahetakse panna vastutama asjade eest, mis on seotud minu tegevusega, siis sellele on lihtne vastu vaielda, seal on lihtne end kaitsta. Aga kui rünnatakse ühest küljest minu pere selle tõttu, et ma olen poliitikas, ja teisest küljest rünnatakse mind minu pere kaudu, siis see on asi, mille eest kaitsta on end keeruline. Aga ma ütlen praegu veel, et ma ei ole teinud midagi valesti ja ma ei saa omaks võtta, kui mulle proovitakse inkrimineerida asju, mida ma teinud ei ole. Ma ei saa seda teha.

Seega te ei saa ka tagasi astuda?

Ma ei saa omaks võtta asju, mida ma ei ole teinud.

Milline on Reformierakonna saadav mainekahju?

Eks me peame oma igapäevase tööga, milleks on riigi juhtimine, tõestama, et me suudame Eestit ka keerulistest aegadest, mis on ilmselgelt liiga pikalt kestnud, välja juhtida.